Jak obecnie stosuje się bootrstrapa

0

Ściągając gotowy szablon pod stronę z wykorzystaniem bootstrapa to mamy stronę opartą na divach. Z podręcznika z którego teraz korzystam bootstrap jest pokazany w taki sposób, że przy divie odpowiedzialnym za kolumne/wiersz podajemy jeszcze ilość kolumn bootstrapa. To jak to jest czy obecnie tą ilość kolumn bootstrapa się ustawia czy korzysta się z czystych divów ?

0

Hej.
Bootstrap jest oparty na systemie 12 kolumn, którym nadajesz klasy.
Np. col-md-4, otrzymujesz wtedy 4 kolumny z 12 ,a wolnych pozostaje jeszcze 8.
Przykład:

<div class="container">
 <div class="row">
  <div class="col-md-4">
   4 kolumny z 12 
  </div><!-- /col-md-4 -->
  <div class="col-md-4">
   4 kolumny z 12 
  </div><!-- /col-md-4 -->
  <div class="col-md-4">
   4 kolumny z 12 / łączna ilość  = 12
  </div><!-- /col-md-4 -->
  <div class="col-md-3">
   3 kolumny z 12
  </div><!-- /col-md-3 -->
  <div class="col-md-3">
   3 kolumny z 12
  </div><!-- /col-md-3 -->
  <div class="col-md-6">
   6 kolumn z 12 / łączna ilość  = 12
  </div><!-- /col-md-6 -->
 </row><!-- /row -->
</div><!-- /container -->

Więcej informacji znajdziesz pod tym linkiem http://getbootstrap.com/css/#grid

5!

0

czy w firmach właśnie takiego zapisu się używa ? Bo czasami można pobrać gotowe szablony niby oparte na bootstrapie a w divach nie ma zawartych kolumn bootstrapowych.

0

Przecież na bootstrapie nie da się wszystkiego zrobić, jak ktoś robi coś co potrzebuje customowych wymiarów to nie zastosuje klas bootstrapowych.

0

Swoja droga.. zamiast grida bootstrapowego nie lepiej uzyc flexa?

1
Veox napisał(a):

Swoja droga.. zamiast grida bootstrapowego nie lepiej uzyc flexa?

Jak kto woli. Flex jest trochę bardziej złożony no i na ie < 11 i safari sprawia problemy, więc trzeba czasem powalczyć, a grid bootstrapa działa wszedzie. No i też zależy co robisz. Bo np robiąc panel admina, biorę bootstrpa i mojego cssa prawie nie potrzebuje pisać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0