Pozycjonowanie css po absolute

0

Witam, chętnie poznam wasze dobre wskazówki dotyczące mojego problemu po przebudowie strony:
http://przychodnianapużaka.pl/index.php

Lewe menu ma problem, pierwsze div menu ma pozycjonowanie absolute,
po nim jest kolejny div który nachodzi.

musi zjechać w dół. Mógłbym i dla niego ustawić absolute i podać top, ale ja się uparłem, że zrobię to dynamicznie relative. No i mam problem. Jeśli ktoś zechce pomóc to z góry dziękuje, bardzo mnie ciekawi jakie jest prawidłowe rozwiązanie. Pozdrawia Piotr
0

Przejrzałem stronę i nie bardzo widzę tam powodu do używania absolute. Możesz lepiej opisać cel jaki chcesz osiągnąć?

0
dzek69 napisał(a):

Przejrzałem stronę i nie bardzo widzę tam powodu do używania absolute. Możesz lepiej opisać cel jaki chcesz osiągnąć?

Dziękuje za zainteresowanie.
Nie chcę budować strony na nowo, tak już została stworzona jakiś czas temu.

0

Taka uwaga - te kolory są zbyt jaskrawe, danie backgroundu na "yellow" (czyli na #FF0 ) a napisów na "red" (czyli na #F00) daje dość piorunujący efekt. Można tego uniknąć tworząc kolor trochę bardziej stonowany, np. żółto-białawy czy czerwony pastelowy, ciemno czerwony czy dowolny inny "niekrzyczący" odcień i patrzeć czy te dwa kolory nie tworzą w zestawieniu potworka. Strona przychodni powinna być w końcu przyjazna (chyba?). Ogłoszenie o zwykłych szczepieniach na grypę a ma się wrażenie, że katastrofa atomowa się stała.

0

lekarz tak chciał żeby się rzucało w oczy...

0

jest różnica między rzucaniem się w oczy a odstraszaniem użytkowników (potencjalnych pacjentów).

1

Faktycznie wali po oczach.
Kolorystyka strony: biały, szary, blado niebieski, to ma sens...
A tu nagle: żółty i czerwony. Żeby czytelnik spadł z krzesła - znaczy przesłanie dotarło :)

1

Ok, widzę już o co chodzi.
Oczywiście jakiekolwiek position jest tu zbędne, w 90% (na oko, może i więcej) przypadków position jest nadużywane, co prowadzi potem do dziwnych hacków, żeby reszta się nie rozpadła.

Celem jest po prostu podciągnąć treść lewej kolumny do góry, tak by najeżdżała. Rozwiązaniem jest:
#pozbyć się position z .menu,
#wyregulować odstęp od lewej używając margin-left
#tego hacka, czy co to jest to --height też wywalić,
#pozbyć się dziwnych paddingów typu 363px z .left_container,
#odstęp od menu zdefiniować wg realnej potrzeby, tj. np. 20px i znowu margin-top, bo odstępy definiujemy marginami, nie paddingami,
#następnie wziąć .menuLeft i nadać mu ujemny margin-top, u Ciebie -57px

1

Hej. Na twoim miejscu dokonałbym pewnych zmian w części logo i menu (bez używania 'position').
Przykład: https://jsfiddle.net/8pnxjs02/2/

0

Dziękuje, bardzo mi pomogłeś...
Tego mi było trzeba.
Teraz zastanawiam się jakby w menu zrobić select aktywnej strony.
Mój pomysł był taki żeby zdefiniować klasę selected i ustawić np kolor fioletowy.
Niestety nie jest to proste ponieważ całe menu jest w php include i jest ono stałe dla wszystkich stron.

				<div class="menuLeft">
				  <div class="menu">
				  <?php require('menu_01.inc'); ?>
				  </div>		
				
 

Musze to zrobić funkcją JS która dopisze class do odpowiedniej pozycji w menu.
Pozdrawia
Piotr

0
radziol6 napisał(a):

Hej. Na twoim miejscu dokonałbym pewnych zmian w części logo i menu (bez używania 'position').
Przykład: https://jsfiddle.net/8pnxjs02/2/

Dziękuje za pomoc, dzięki temu przykładowi zrozumiałem i zakończyłem zaplanowaną prace.
Pozdrawia
Piotr

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1