Jak pokierować naukę dot. tworzenia stron www?

0

Jak pokierować naukę dot. tworzenia stron www?

Po przeczytaniu np. książki zaprojektuj i zbuduj witrynę www wyd.helion oraz napisaniu kilku prostych stron to wykorzystując? jak można określić swoją znajomość html i css?

Później zabrać się za Javescripta?

0
Krwawy Szczur napisał(a):

Jak pokierować naukę dot. tworzenia stron www?

Zależy co chcesz robić.

[...] jak można określić swoją znajomość html i css?

Jeśli nie potrafisz tego ocenić -> znajomość bardzo słaba

Później zabrać się za Javescripta?

Nie wiem co to jest. Jeśli chodzi Ci o JavaScript to tak, przyda się niezależnie od specjalizacji.

0

W ciągu ostatniego roku ten temat był poruszany na tym forum miliard razy. Ja sam się wielokrotnie wypowiadałem w tym temacie dokładnie opisując swój proces nauki, jak i źródła z których można czerpać sensowną wiedzę. Poszukaj.

0

Ja opiszę Ci z mojego punktu widzenia co i jak, jeżeli chodzi o stronki PRAKTYCZNE myślę, że co do znajomości HTML + CSS wystarczy rozeznanie we frameworku typu bootstrap. Żeby tworzyć bardzo fajne rozwinięte i praktyczne stronki daje radę samo PHP + MySQL do PHP dochodzą różne frameworki ( jeżeli wiedza z php jest już dość duża ) typu cake PHP - w moim mniemaniu, trudny do ogarnięcia przy niższej wiedzy czy np. kohana php ( wiem że u pracodawców częściej znajdzie swoje miejsce cake php). Generalnie uważam, że jak już jest się obytym w php jako tako, robiąc jakieś skrypty. Trzeba zacząć myśleć o modelu MVC (model, view, controler) - celowo użyłem słowa TRZEBA

Bardzo mocne połączenie z mojego punktu widzenia to javascript + php bo pozwala nam na coś czego sam PHP nie umożliwia tj. Dynamiczne generowanie treści. Bardzo fajne efekty daje javascript + php. Na samym końcu poleciłbym NODE JS ( jak już mamy znajomość z javascriptem ).

Nie wiem co powiedzą na ten temat inni. Ale wiem jedno. Używając php + javascript da się zrobić naprawdę bardzo fajną, zaawansowaną stronę.

Podsumowując:

  • Jeżeli chodzi o wygląd (front-end) zajmij się HTML + CSS
  • Jeżeli chcesz się zająć działaniem witryny ( back-end) to PHP + MySQL
  • Do backendu dochodzi javascript + node.js - również bardzo mocne połączenie z php

P.S. Sam zresztą bardzo chętnie wysłucham co mają do powiedzenia inni użytkownicy na temat tego co napisałem.

Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1