Potrzebuję JavaScript do konkretnych rzeczy

0

Mam dosyć nietypowe pytanie. Otóż potrzebuję Javascript oraz, i tu właśnie nie wiem czego jeszcze, do zrobienia konkretnych rzeczy, mianowicie czegoś w rodzaju animowanego, interaktywnego tekstu. Dla przykładu:

To jest ten tekst

  • Użytkownik klika na słowo "tekst" a ono obraca się (animacja) i na jego miejsce wskakuje inne słowo
  • Użytkownik klika na słowo "jest" i z tegoż słowa wysuwa się coś w rodzaju giętkiej strzałki/linii, która prowadzi do prostokąta (który właśnie się pojawił, w której pojawia się inny tekst
  • Użytkownik klika na dowolne słowo, a to znika zupełnie, a zdanie kurczy się o to jedno słowo
    ...i tak dalej.

Wiem, ze to może brzmi idiotycznie, ale właśnie tego potrzebuję.

Jakich zatem technik tutaj użyć, Javascript, CSS, HTML? Coś jeszcze, jakieś może uwagi, może szukać czegoś konkretnego? Dodam, że nie jestem programistą, ale szybko się uczę, potrzebuję tylko wiedzieć, gdzie i czego szukać.

0

Kto ci to kazał zrobić? Może prościej będzie to komuś zlecić?

0

Rzecz w tym, ze wolę sam, po prostu nie znam tej technologii, a przy okazji chcę się nauczyć.

0

Rzecz w tym, że chcąc się czegoś nauczyć porządnie, należy najpierw przerobić przynajmniej parę tutoriali. Gdy ogarniesz podstawy JS'a, to będziesz wiedział jak zrobić to zadanie.
Inaczej użyjesz jakiegoś naklepanego przez kogoś gotowca, którego nawet sam nie zrozumiesz.
Umiesz ty w ogóle programować w jakimś języku?

0

Z języków programowania podstawy JAVA i Pythona, no i z nie języków programowania CSS2 I HTML.

Bardziej mi chodzi o to, czy mam szukać jakichś konkretnych rzeczy w JavaScripcie, jakichś technik by ten tekst zanimować.

0

Najprościej Ci będzie do tego użyć jQuery. To czego możesz poszukać na początek to funkcje typu .click .hover itd., żeby rozróżnć to co robi użytkownik i np funkcja .animate, .fadeOut, .fadeIn do animacji. Są to dosyć proste rzeczy i jak szybko łapiesz to wpisz nazwę funkcji w google + simple example i na bank będzie jakieś demo. Odsyłam również do dokumentacji jQuery, która jest prosta i ma sporo przykładów.

0
Mały Młot napisał(a):

Najprościej Ci będzie do tego użyć jQuery. To czego możesz poszukać na początek to funkcje typu .click .hover itd., żeby rozróżnć to co robi użytkownik i np funkcja .animate, .fadeOut, .fadeIn do animacji. Są to dosyć proste rzeczy i jak szybko łapiesz to wpisz nazwę funkcji w google + simple example i na bank będzie jakieś demo. Odsyłam również do dokumentacji jQuery, która jest prosta i ma sporo przykładów.

Super, wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło.

0

Zapoznaj się jeszcze z grubsza z tym jak działa this w jQuery i w javascripcie, żeby uniknąć frustracji i pytań, które łatwo rozwiązać samemu.

var obj = {
	options: { ... },
	bind: function(){
		var $button = $("#button");
		var _ = this; // this to teraz nasz obj

		$button.click(function() {
			 // $(this) lub this wskazuje na button kliknięty, bo jQuery tak wymyślił,
			 // że wewnątrz callbacków this zawsze pokazuje to co zostało kliknięte mówiąc wprost
			$(this).css('background', this.options.buttonClicked); // nie zadziała bo this to button

			// dlatego musimy wcześniej przypisać this to jakiejś zmiennej
			$(this).css('background', _.options.buttonClicked); // zadziała bo obj.options.buttonClicked
		});
	}
}
0

Dziękuję!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1