Wordpress - jak dodać class do poszczególnych <li> w wp_nav_menu()?

0

Chcę żeby na mojej stronie Wordpress każdy li w moim menu (wywoływanym przez funkcję wp_nav_menu()) miał przyporządkowaną inną nadaną przeze mnie klasę (class) o tak:

<li class="one"> </li>       
<li class="two">   </li>
<li class="three">  </li>
<li class="four"> </li>

Wprawdzie w wp-admin/menus/screen options jest "add CSS classes" ale kiedy wpiszę np: "one" to zwraca mi:

li class="one menu-item menu-item-type-custom menu-item-object-custom menu-item-home menu-item-18 one"

Potrzebuję customowych klas takie jak napisałem na początku posta. Może jest jakiś sposób przez dodanie customowej funkcji w functions.php dla wp_nav_menu()?

Ktoś na stackoverflow zasugerował użycie funkcji nav_menu_css_class...

Update:

Znalazłem jakiś kod ale nie wiem co znaczy te: $item->title == 'Blog' skąd to się wzięło, li nie mają żadnego title chyba ze czekaj chodzi o to jak to się nazywa w menu wordpressa i te: 10, 2, te 10, 2 to są liczby targetujące poszczególne li?w sensie pierwszy li to 1, drugi to 2 itd?

function my_special_nav_class( $classes, $item ) {

    if ( is_single() && $item->title == 'Blog' ) {
        $classes[] = 'special-class';
    }

    return $classes;

}

add_filter( 'nav_menu_css_class', 'my_special_nav_class', 10, 2 );
1

Dobra już działa musiałem wkleić to do functions.php :

function special_nav_class($classes, $item){
     if($item->title == 'Strona Główna'){
             $classes[] = 'super';
     }
     return $classes;
}
add_filter('nav_menu_css_class' , 'special_nav_class' , 10 , 2);

Pomoc tu znalazłem http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/add-a-custom-class-in-wordpress-menu-item-using-conditional-statements/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1