krzaczki (brak polskich liter) mimo ustawionego kodowania utf-8

0

strona http://szukamepracy.pl/ ma ustawione kodowanie <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />
a mam krzaczki na stronie, problem pojawił się wczoraj gdy ustawiłem język
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
oraz wywołałem adresy stron: http://szukamepracy.pl/index.html i http://szukamepracy.pl/index.php
strona zbudowana na plikach tpl
gdy nawet usunąłem znacznik o języku to nie pomogło
ma ktoś pomysł?

0

Jakie masz ustawione kodowanie plików? Powinno być UTF-8 bez BOM.

0

no właśnie mam, jedyne co wczoraj zrobiłem to ustawiłem język
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" /> oraz wywołałem adresy stron: http://szukamepracy.pl/index.html i http://szukamepracy.pl/index.php

pliki są kodowane UTF-8 bez BOM.

0

Tabele i kolumny w bazie danych też są kodowane w utf8? Dla pewności możesz wymusić przy połączeniu, aby zwracane teksty miały kodowanie utf8.

0

to samo jest na osobnym skrypcie baza wiedzy http://szukamepracy.pl/baza-wiedzy/ tam nic nie ruszałem - czyli to problem z bazą danych?
no ale do tej pory to działało

1

Spójrz na zrzut:
http://prntscr.com/71q7xk
Zapewne tekst który jest nad tabelą jest na sztywno zaszyty w pliku, więc wyświetla się ok, natomiast teksty w tabeli są pobierane z bazy i z nimi już jest problem, tak więc poszukałbym źródła problemu w bazie danych lub połączeniu.

0

problem z połączeniem mógł powstać przez wywołanie adresów stron: http://szukamepracy.pl/index.html i http://szukamepracy.pl/index.php
jak można to naprawić?
jak wymusić przy połączeniu z bazą danych, aby zwracane teksty miały kodowanie utf8?
dziwne z tą bazą, nawet na osobnej subdomenie się krzaczki pojawiły http://blog.szukamepracy.pl/wpis/33/praca-przez-internet-2015/

0
s_matysik napisał(a):

problem z połączeniem mógł powstać przez wywołanie adresów stron: http://szukamepracy.pl/index.html i http://szukamepracy.pl/index.php

Nie mógł. To nie ma nic do rzeczy, te strony tylko wyświetlają treść, a nie modyfikują.

s_matysik napisał(a):

jak można to naprawić?
jak wymusić przy połączeniu z bazą danych, aby zwracane teksty miały kodowanie utf8?

Po połączeniu z bazą danych wykonaj polecenie SET NAMES 'utf8'

s_matysik napisał(a):

dziwne z tą bazą, nawet na osobnej subdomenie się krzaczki pojawiły http://blog.szukamepracy.pl/wpis/33/praca-przez-internet-2015/

Pojawiły się ponieważ problem ze złym kodowaniem w bazie występuje na całej stronie, a nie tylko w kilku miejscach :)

0

a czemu mogło się to tak nagle stać? samo z siebie?
wpisałem po połączeniu z bazą w pliku php SET NAMES 'utf8'; i powodowało to błąd więc nie wiem jak to zrobić

0

To jest polecenie do bazy danych, które trzeba wykonać, tak jak np. SELECT lub INSERT.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1