Jak sprawdzić, czy strona jest na samej górze?

0

Cześć. Robię stronę internetową i zrobiłem strzałkę, po której kliknięciu strona przewija się na samą górę. Ale jest niedopracowana. Rzecz w tym, że chciałbym, żeby ta strzałka pojawiała się gdy stronę przesunie się trochę w dół. Podpowiecie jak to zrobić? Proszę o szybką odpowiedź!

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie :)

0

musisz użyć javascripti (bo samo przewinięcie do góry można zrobić i bez) - badaj sobie właściwość scrollTop (więcej w Google)

0

Mógłbyś podać skrypt albo link? Chodzi o samo sprawdzenie czy ktoś przewinął stronę w dół czy nadal jest na górze (coś takiego jak pokazujący się pasek nawigacji na górze gdy przewiniesz w dół). PS. Dzięki za odp. ;)

0

Szukałem w googlach, ale nie wiem co napisać żeby znaleźć to co ja chce. Poza tym, jQuery i javaScript to moje słabe punkty, więc proszę o jeszcze dokładniejszą pomoc. I pytanie: czy to działa jakoś tak:

if (scrollTop != 0) {
    strzalka.visible=true;
}
if (scrollTop == 0) {
    strzalka.visible=false;
}

???
Dzięki za odpowiedzi.

0
  1. Javascript
  2. Nie wiem jak sie ten feature nazywa w html, ale generalnie, na poczatku strony dodajesz: <a name="poczatek"></a> i potem robisz linka do tego miejsca uzywajac: #poczatek, co automatycznie przewinie w te miejsce bez przeladowywania:
<html><body>
<a name="poczatek"></a>
test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>test<br/>
<a href="#poczatek">up</a>
</body></html>
0

WIEM jak przewinąć. Chodzi tylko o to jak sprawdzić czy strona jest na górze czy na dole, żeby strzałka się ukrywała na górze strony, a pokazywała na dole.

0
$(document).ready(function(){
var body = $('body');
body.scroll(function(){
if(this.scrollTop){$(this).addClass('top');}
else{$(this).removeClass('top');}
});
}).scroll();

Dodaj jQuery + ten skrypt. Teraz jeżeli strona jest na górze to body ma klasę "top", jeżeli nie - to nie.
Możesz więc sobie to stylować:

body.top #strzalka-do-przewijania { display: none; }
0

Co znaczy jQuery? Chodzi o:

<script type="text/jQuery>[skrypt]</script>
0

Czy

body.top #strzalka-do-przewijania { display: none; }

to CSS? Gdzie i jak to umieścić? Próbowałem sam na różne sposoby, ale mi nie działa. Proszę o wytłumaczenie gdzie wpisać te skrypty, bo próbowałem sam i nie działa.

0

Boże, miej @Adamek161 w swojej opiece.

NIE bierz się za takie rzeczy, jeżeli masz zerową wiedzę na temat podstaw.

"Kurs javascript" w Google, pierwsze poducz się CZEGOKOLWIEK, a potem zadawaj ew. pytania jak masz problem. A w sumie kurs css też ogarnij (jak ty zrobiłeś jakąkolwiek stronę bez CSSów?).

W tym momencie oczekujesz, że za Ciebie napiszemy kod, za Ciebie go umieścimy w odpowiednim miejscu.

Na tym moja "pomoc", a konkretniej moje usługi się kończą. Teraz pora, żebyś to Ty choć minimalnie pokazał, że Tobie zależy.

0

Moja strona jest z CSS więc tu się mylisz. Na takich kursach nie widzę nigdzie całego tematu o tej strzałce czy przynajmniej o tych scrollach. Pisze, ponieważ nie wiem, a jak ty wiesz, to możesz od razu pisać jak to zrobić albo przynajmniej podać link do kursu. Chciałbym Ci pokazać, że mi na tym zależy, tylko powiedz co mam zrobić, żebyś to zobaczył. Dzięki za dobre chęci, ale mi to zbytnio nie pomogło.

0

Lekcja pierwsza: "jak wstawiać kod javascript na stronę" - na samym początku dowolnego kursu na pewno będzie.

Pokazaniem, że Ci się chce jest np wpisanie w wyszukiwarke "kurs js" i znalezienie sobie czegoś, co Ci się dobrze czyta, a nie oczekiwanie, że Ci kursów ja będę szukał.

0

OK! Zamiast szukania w wyszukiwarce kupię sobie książkę o javascript, a takie podstawowe podstawy jak:

dzek69 napisał(a):

Lekcja pierwsza: "jak wstawiać kod javascript na stronę"
to umiem, bo tego uczysz się w samym kursie html, a uczyłem się kiedyś javascript. PS. Żeby nie było że nic się nie uczę tylko pytam, to mam 2 książki po czterysta stron o html i css.

Jeszcze jedno krótkie pytanie, na które można odpowiedzieć: "tak" lub "nie":
Czy można zrobić sprawdzanie czy strona jest na górze, znikanie i pojawianie strzałki tylko w javascript'cie?

A tak poza tym: znasz porządną polską książkę o javascript, w której mogłoby to być?
Dzięki, że poświęciłeś temu postowi tyle czasu. Pozdrawiam.

0

a przeczytałeś tą czterystastronicową ksiązkę o css? chyba nie, skoro nie jesteś w stanie rozpoznać kodu css

tak, jest to możliwe, ale lepiej to zrobić w połączeniu z css

nie znam, uczę się wszystkiego z tego, co znajdę w internecie.

0

Rozpoznałem, tylko chciałem wiedzieć co gdzie dopisać i w czym wrzucić skrypty. Dzięki, w końcu znalazłem na internecie więc temat do zamknięcia. Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1