Podgląd zdjęć przy udostępnianiu fb

0

Witam wszystkich

mam serwis, gdzie na stronie są różne zdjęcia; poniżej jest oczywiście przycisk "Udostępnij na Facebook", problem w tym, że nie wiem, chyba że się nie da... jak ustawić wybrane zdjęcie serwisu, tak aby w podglądzie, a później na stronie FB widniało to odpowiednie zdjęcie ?

Obecnie ustawia mi zdjęcie banerowe (mam slider zrobiony), dlaczego ?

0

Standardowo bierze zdjęcie z pierwszego znacznika na stronie. Zacznijmy od tego ze powinieneś w udostępnij dać link do właściwej zakładki czyli każde zdjęcie powinno mieć swoją podstronę. Na podstronach raczej nie będziesz miał banera. Z tego co w chwile znalazłem w google to możesz użyć znacznika meta.

<meta name="og:image" content="link" />
0

Tak jak napisał kolega - trzeba użyć meta tagów dla FB. Mozna też w ten sposób ustawić inne parametry dla wyświetlania treści na profilu FB. Najlepiej zajrzeć do dokumentacji https://developers.facebook.com/docs/sharing/best-practices

0

Rozumiem, to czy w takim razie mogę jakoś wykluczyć zdjęcia, np banery, aby fb w ogóle ich nie ruszał do udostępniania ?

0

... zrobiłem test; przed banerami wstawiłem ukryte zdjęcie z nazwa "og:image", zapisałem, wysłałem na serwer, przeładowałem stronę i wybieram strony, nie wiem jak to dokładnie działa, ale przycisk usdostępniania FB, czasami nie pokazuje żadnego zdjęcia, czasami pokazuje głowny baner, a czasem chwycił to ukryte zdjęcie- przed banerem, o co mu chodzi ... ?

0

Daj link to sprawdzę

0

co chcesz sprawdzać, sam to zrobić, pytam o logikę po prostu.

0
ziomus_15 napisał(a):

... zrobiłem test; przed banerami wstawiłem ukryte zdjęcie z nazwa "og:image"

Czytaj ze zrozumieniem

rafal612b napisał(a):

możesz użyć znacznika **meta. **

<meta name="og:image" content="link"/>

to nie ma być ukryte zdjęcie tylko znacznik meta miedzy znacznikami <head>

<html>
<head>
<meta name="og:image" content="http://static.4programmers.net/template/img/logo.png"/>
</head>
<body>
<!-- TU DOPIERO JEST STRONA -->
</body>
</html>
0

Możesz też skorzystać z Facebook'owego debuggera, który pokaże Ci wykryte problemy na stronie a także bieżąco zbierane dane z meta tagów + ew sugestie, podpowiedzi (i inne takie ;) ):
https://developers.facebook.com/tools/debug/

Przykład dla strony 4programmers.net
https://developers.facebook.com/tools/debug/og/object?q=http%3A%2F%2F4programmers.net

0

jeśli chodzi o meta-tagi to mam full wypas, a wprowadzenie tego znacznika name='og:image' nic nie zmieniło wciąż wyświetla zdjęcie banerka.
Często też sprawdzam wyniki w https://developers.facebook.com, ale nie rozumiem, dlaczego nie chce pokazać tego co mu podsyłam- u mnie plik artykułu budowany jest dynamicznie z fragmentów pliku top, footer, conetnet itd. potem łączę i zapisuje do jednego pliku php tak powstaje plik artykułu- każdy z nich jest niezależny i może być osobną podstroną jeśli nawet pierwotny plik nagłówka nawali.

0

Jeszcze jedna ważna rzecz - facebook prawdopodobnie cachuje sobie strony - był już taki problem. Jeżeli raz Facebookowi podałeś jakiś adres - to pomimo zmian w kodzie HTML - on dalej będzie sobie pamiętał co tam BYŁO. Dlatego próbuj sobie podawać adres z dopisanym parametrem GET, tj. jak podajesz http://strona.pl/costam.html to zmień to na http://strona.pl/costam.html?test=1 (i z kolejnymi próbami zwiększaj test o 1).

0

no właśnie na developers.facebook.com/tools/debug gdy podawałem artykuły, to zauważyłem tę zależność, ale jak najbardziej po $_GET też tak działa, tylko, że dalej nie widzę zdjęcia.
Dla testów w FB - debug też klikam button "Fetch new scrape information", też nic...

Nie mam już pomysłów co z tym zrobić.

0

Podrzuć url Twojej strony, zobaczymy w kod, może coś uda się wykombinować.

0
  1. Omg!!! Człowieku! Chcę Ci sprawdzić kod i napisać Ci co jest z nim nie tak!

  2. Tak ciężko wpisać w Google "facebook meta tags" ??!!!

  3. jak masz meta tag w head to ma wyglądać PRAWIDŁOWO tak:

<meta property="og:image" content="adres obrazu"/>

zamiast name ma być property
W każdym przypadku czy to jest og:url, og:title, og:image, itd.

0

Już pisałem, że ze znacznikami meta, mam full wypas - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM CZŁOWIEKU!
Czego nie rozumiesz, bo polski zakładam, że znasz ...

0

Facepalm! (x1000)

Wiem, że masz "full wypas" meta tagi! (cieszy mnie to niezmiernie)
Ale sprawdź w jakim atrybucie masz wpisane to og:image czy to jest name (błędny atrybut) czy może property (poprawny atrybut).
Facebook jeśli nie ma ustawionego prawidłowo meta z atrybutami to łapie się pierwszego lepszego tagu

<img>

i dla tego Ci wyświetla baner...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1