Ksiazka do nauki stron dynamicznych

0

Czesc, jaka polecacie ksiazka, a moze strone internetowa gdzie moglbym zrozumiec i nauczyc sie mechaniki dzialania stron dynamicznych? Dodam, ze html, css , js nie jest mi obcy.

0

A powiedz nam, czym wg Ciebie jest "strona dynamiczna"?

Skoro ogarniasz HTML/CSS/JS to chyba wszystko jesteś w stanie zrobić.

0

Okej, piszac cos w js, jest to strona dynamiczna, ale chodzi mi o polaczenie wiedzy html, css i jsa z bazami danych i jezykiem backendowym, w ktorym zrobie logike strony.

0

A jakaś konkretna technologia serwerowa Cię interesuje? Bo książka nie będzie jednocześnie o Rubym, ASP.Net, Node.js, Pythonie, PHP, Javie i co tam jeszcze na serwerach leży.

0

Myslalem o php. Lecz nie wiem czy to bedzie sluszny wybor, aczkolwiek chcialbym sprobowac od tej technologii. Jest masa tych ksiazek, a nie znam nikogo kto moglby mi polecic jakas konkretna fajna ksiazke, z dobrym wytlumaczeniem podstaw mechaniki dzialania takich stron, zeby moc pozniej bawic sie tym dalej.

1

Jeżeli nie umiesz nic - odradzam PHP, mówię z pięcioletniego komercyjnego doświadczenia. I tak masz lepiej niż ja, gdy pierwsze kroki w PHP stawiałem gdy nie było jeszcze nawet PHP 5.3, ale to wciąż język pełny pułapek, tragicznych rozwiązań i niespójności i wszystkiego, co najgorsze.

0

Z php nie wiem nic, przynajmniej nic napisac nie umiem, jakies podstawy jakbym zobaczyl kod to bym zrozumial, ale nie uczylem sie go tylko przegladalem dokumentacje i takie tam. Wiem, ze duzo stron jest opartych o silnik php, no ale to pewnie dlatego, ze kiedys po prostu nie bylo innych rozwiazan. Wszedzie to php i php, dlatego myslalem o tym, lecz oczywiscie chcialbym wybrac cos co ma przyszlosc, co potrafi lepiej, wiecej, a gdyby przy tym bylo latwiej, bo po co meczyc sie z czyms jak mozna wybrac inna technologie i zycie staje sie latwiejsze. Tak wiec, co polecasz mi pod strone back-endowa? Fajnie gdyby w tej ksiazce byly to tez poparte frontem, zebym mogl to nieustannie cwiczyc, nie zapominac.

0

Z książek "do wszystkiego" to pewnie będzie tylko z PHP, bo programiści PHP są często "do wszystkiego", a wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to ... Książka to będzie oczywiście kurs pisania CMSa.

Polecam spróbować z Pythonem. Gdy już nie daję rady z PHP, to z jego poziomu wywołuję interpreter Pythona, który wykonuje dla mnie jakieś zadania i zwraca wynik do PHP ;)

Książka - nie znam żadnej do polecenia. Uczę się z dokumentacji, Stack Overflowa, ew. z fragmentów tutoriali (nigdy całości, bo jedno źródło wiedzy to zawsze za mało, gdyż masz jeden punkt widzenia, w dodatku dość często autorzy darmowych poradników/tutoriali mają wadliwą wiedzę).
Poszukałbym na Twoim miejscu czegoś o Django (framework).
Sprawdziłem dostępny fragment z tej książki: http://helion.pl/ksiazki/python-i-django-programowanie-aplikacji-webowych-jeff-forcier-paul-bissex-wesley-chun,pydjan.htm - nieszczególnie wygląda na zrozumiałą dla laika. Ale dostępny fragment zaczyna się od rozdziału 4, a pierwsze rozdziały niby opowiadają o podstawach. Polecałbym na początek jednak kurs online - żeby uruchomić cokolwiek - a potem ew. zakup książki.

0
dzek69 napisał(a):

Jeżeli nie umiesz nic - odradzam PHP, mówię z pięcioletniego komercyjnego doświadczenia. I tak masz lepiej niż ja, gdy pierwsze kroki w PHP stawiałem gdy nie było jeszcze nawet PHP 5.3, ale to wciąż język pełny pułapek, tragicznych rozwiązań i niespójności i wszystkiego, co najgorsze.

G***o prawda.

0

@Wybitny Samiec: A jakieś argumenty? Tu masz moje argumenty, czekam aż je wszystkie podważysz w takim razie. Jakby co to znajdzie się kolejne:
http://eev.ee/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/

0
Wybitny Samiec napisał(a):
dzek69 napisał(a):

Jeżeli nie umiesz nic - odradzam PHP, mówię z pięcioletniego komercyjnego doświadczenia. I tak masz lepiej niż ja, gdy pierwsze kroki w PHP stawiałem gdy nie było jeszcze nawet PHP 5.3, ale to wciąż język pełny pułapek, tragicznych rozwiązań i niespójności i wszystkiego, co najgorsze.

G***o prawda.

Myślę, że nie można generalizować że PHP jest ble. PHP jest chyba tak stare jak tworzenie stron WWW. Każdy język ma wady i zalety, jest wydajny mniej bądź bardziej, przyjemny bądź nie. Wydaje mi się, że PHP jest to podstawa i zawsze tak będzie. U większości pracodawców z zakresu e-commerce znajomość PHP to podstawa. Wątpię aby inne technologie jak RoR czy Python zupełnie wyparło PHP. Co więcej, wiele współczesnych stron czy portali internetowych jest robionych w tej technologii. Na korzyść nauki tego języka na pewno można zaliczyć to, że jest to język bardzo prosty i przyjemny w kodowaniu - łatwo go zrozumieć, zaimplementować, poradników/książek/tutoriali jest cała armia. Mnóstwo gotowych funkcji, paczek, klas, wtyczek itd itd.
Pijany Lew/Złoty Mleczarz/Spartanin - czy jak Cię tam zwą - musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz tworzyć strony WWW. Jeżeli tak - zacznij od PHP. Naucz się podstaw programowania, rozwiąż kilka fajnych problemów, pobaw się z MySQL, sesjami, logowaniem, algorytmami, czymkolwiek jeszcze chcesz. Możesz potem wskoczyć w jakiś prosty framework np. Kohana, ew. CMS (eg. Wordpress). Na pewno na tym nie stracisz. A jak już stwierdzisz po roku czy dwóch że PHP to jednak coś nie dla Ciebie to spróbuj czegoś innego - z nauki PHP nic nie stracisz, kiedyś to do Ciebie wróci. Jak od razu zaczniesz grzebać w RoR czy tam jeszcze innym wynalazki mając doświadczenie tylko w CSS/HTML/JS to moim skromnym zdaniem tylko się zniechęcisz..

0

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i jak na razie zostane przy wyborze php. Tylko nie wiem od czego zaczac, zeby moc zrobic jakis samodzielny system logowania i ogolnie silnik strony. Czy z ksiazek, czy moze filmiki, czy moze strony. A jak tak, to jakie materialy polecacie, zeby byly aktualne nie jakies przestarzale?

0

Jak już się zdecydowałeś, że na pewno PHP to proponowałbym głównie kursy online. Podstawy PHP się nie zmieniają więc "podstawą" nadal jest dokumentacja (niestety bez PL):
http://php.net/manual/en/

Przykładowy "skondensowany" kurs:
http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-php

Kiedy opanujesz podstawy proponuję uczyć się na zasadzie rozwiązywania przykładowych problemów/zadań. A to można sobie już wynaleźć w Internecie (ot, np. http://phpexercises.com/php-exercises-beginnings.html). Ewentualnie jak nie lubisz angielskiego to poszukaj sobie w polskiej wersji językowej. Zakładam, że jeżeli chcesz uczyć się języka programowania to jesteś na tyle inteligentny z szukaniem przykładów i zadań sobie poradzisz ;)

PS: Nie zapomnij potem o programowaniu obiektowym (eg. http://php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Podstawy/Programowanie-obiektowe-dla-poczatkujacych5)

0

Wlasnie mialem oto zapytac, jak oceniacie wiedze ktora moglbym posiasc w portalu codeacademy?

0

Chcialbym zaznaczyc, ze mysle przede wszystkim o froncie, jesli chodzi o strony www. Czyli najbardziej chcialbym skupic sie na css i jsie i frameworkach do budowania aplikacji internetowych, ale przegladajac oferty pracy bardzo czesto jest wymagany chociaz podstawowa znajomosc jezyka backendowego i baz danych. Podstawa to nie oczywiscie nauczenia sie skladni, tylko podpiecia pod front i stworzenia czegos (czego kolwiek). Glownie chcialbym cisnac front end, ale wiem ze backend rowniez mnie czeka nawet jak bede wiekszosc czasu mial kodzic we froncie, chcialbym miec po prostu latwiej, zeby pozniej nie stawiac go na 1 miejscu.

0

Takie portale i tego typu kursy to tak w rzeczywistości jedynie wstęp do tematyki. Pozwala za pomocą zazwyczaj dość fajnie zbudowanych ćwiczeń i krótkich omówień teorii poznać najważniejsze podstawy danej technologii. Co często przekłada się na dużo przyjemniejsze wgłębianie się w poważniejsze materiały czy literaturę, gdyż już wiele tych podstawowych rzeczy nie jest dla nas abstrakcyjne (jeśli się nigdy nie miało z czymś podobnym do czynienia). Raczej nie można podchodzić na zasadzie że zrobi się kurs na takim codecademy i nagle stajemy się programistą i umiemy się faktycznie danym językiem posługiwać. Osobiście miałem okazje bawić tym przy kilku okazjach i widziałem jaki ułatwieniem są na samym początku i w dalszym poznawaniu danej tematyki. Dodatkowym atutem jest to że tego typu kursy są dość dobrze zweryfikowane przez społeczność co też przekłada się na ich jakości. Raczej nie będą zmarnowanym czasem jeśli ktoś spróbuje.

0

A co mozna powiedziec o jezyku Ruby? Ja slyszalem, ze jest bardzo fajny w nauce. Jak to wyglada na polskim rynku z tym ruby? Sa jakies tutki, skad mozna zaczerpnac wiedzie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1