Wczytanie danych z pliku do tablicy Javascript/Jquery

0

Jest jakaś możliwość wczytania danych z pliku (np. .txt) i linia po linii wpisanie je do tablicy javascript ?
Działam lokalnie bez LAMP, więc na ten czas PHP odpada :P.

Próbował tak:

 var result;
		$.ajax( { 
			url: file,
			success: function(data){ result = data.split("\n");},
			async: false
		} );
		return result;

oraz metodą get() z javascript. Oby dwa wywaliły ten sam błąd: "błąd składni" w pierwszej linii dokumentu txt.

Jak to naprawić lub z jakiej innej metody mogę skorzystać, aby wczytać te dane ?

0

Tak to jest jak się robi zapytania ajax, a ma się głęboko w pewnym miejscu BŁĘDY, zwracane przez callbacki. Dlatego ludzie nienawidzą stron ajaxowych, bo większość z nich wstawi callback na success, a resztę przemilczmy.

Podepnij sobie callback pod error, odczytaj co dostałeś w odpowiedzi, jeżeli nie zaświtało Ci jeszcze o co chodzi (co oznacza, że nie czytałeś dokumentacji do ajax w jQuery tylko kopiujesz gotowce) to wygoogluj zwrócone dane (ew. przeczytaj tę dokumentację) i w wątku na stackoverflow będzie wyjaśnione ;)

To nie jest trudne, ale trzeba chcieć.

0

Nie zwróciło błędu. Nadal jest to samo.

błąd składni
undefined <- to zwraca funkcja

0

To spróbuj chociaż powypisywać w odpowiednich miejscach co nieco do javascriptowej konsoli. Może to nie najelegantszy sposób debugowania, ale w JS często sam go używam :P Najlepiej wypisz file (jeśli to zmienna), data, result:

 var result;
console.log(file);
$.ajax( { 
    url: file,
    success: function(data){ 
        console.log(data);
        result = data.split("\n");
        console.log(result);
    },
    async: false
} );
return result;

Wtedy będziesz widział po pierwsze co się wykonało, a po drugie czy wartości są takie jak trzeba.

0
Komenda Co zwróciła
console.log(file); 'test.txt' //poprawnie nazwe pliku
console.log(data); undefined
console.log(result); brak - niewykonany

Można powiedzieć że na tym się zatrzymało dlatego też zwracało undefined :P.
Oczywiście jeszcze wcześniej zwróciło błąd składni w pliku 'test.txt'. Czemu ?

0

Bo ten plik musi być na serwerze? Podajesz URL test.txt, jakbyś wpisał to do przeglądarki to niby coś Ci się wyświetli? :>

0

Teraz przypomniałem sobie, że Javascript nie ma bezpośredniego dostępu do systemu plików, więc w taki sposób nie otworzysz nic z dysku chyba że ręcznie wyłączysz zabezpieczenie przed tym w przeglądarce (gdzieś przewinęło mi się info, że można przynajmniej w niektórych) bo zakładam, że chodzi właśnie o bezpośredni dostęp.

0

to działa lokalnie i pokazuje ten błąd przy callbacku errror

Nie zwróciło błędu. Nadal jest to samo.

pokaż kod, którym to badasz - skoro nie umiesz debugować to Cię nauczymy.

0

Zrobiłem to za pomocą PHP :D. Potem skonwertowałem tablice PHP do JS.

0

Czyli nie chcesz się niczego nauczyć, ok.

0

Nie zwróciło błędu bo go nie było, po prostu JS nie potrafi czytać z pliku. ;/

0

Przecież Ci napisałem, że działa - potrzebujesz dopisać coś do obiektu z parametrami, które przekazujesz w ajax. Kilka znaków.

I zwraca błąd.

Po prostu tego nie umiesz i ja chciałem Cię nauczyć, to mnie zignorowałeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1