Skrypty javascript/jquery - gdzie je umieszczać?

0

Mam pytanie odnośnie skryptów javascript/jquery. Jaka jest praktyka dotycząca umieszczania takich skryptów na stronach html? Chodzi mi o to kiedy skrypt umieszczać w samym kodzie strony, a kiedy tworzyć osobny plik .js i po prostu odnosić się do tego pliku? Jeśli warto umieszczać skrypty w osobnych plikach to czy każdy skrypt (nawet najprostszy) to nowy plik (srypt1.js, skrypt2.js itp) czy może da się je umieszczać w jednym miejscu (kilka skryptów w jednym pliku). Chodzi mi o rady dotyczące efektywnego i czytelnego rozkładu elementów przy tworzeniu dynamicznej strony.

0

To zalezy, ale dobra praktyka jest trzymac pliki .js w osobnym katalogu. Problem moze sie pojawic, kiedy miedzy plikami sa zaleznosci np. w jednym jest funkcja wywolywana w innych..itp. W takim przypadku trzeba zadbac o ladowanie plikow w odpowiedniej kolejnosci. Jest do tego gotowy skrypt. Wystarczy troche pogooglowac..

0

W HTML to możesz dać js jeżeli liczbę linii kodu da się policzyć na palach u rąk :P Więcej to osobny plik. Na jakieś super małe nie dziel, bo niepotrzebnie będą spowalniać stronę (każdy plik to zapytanie do serwera) a pewnie chodzi Ci o strony-wizytówki gdzie JS to kilka/naście funkcji manipulujących DOMem (jakieś slidery, menu, dodawanie/usuwanie klas itp.) gdzie jakiś sensowny podział pewnie skończyłby się kilkoma plikami po parę KB. Jak chcesz efektywnie i czytelnie to możesz sobie podzielić całość na sporo małych plików i potem automatycznie je łączyć w większe zyskując przy okazji kilka innych rzeczy (minifikacja i zapaskudzenie kodu, browsersync/HMR). Żeby nie było za różowo, takie rozwiązanie ma wady - trzeba je samemu skonfigurować, co z początku zabiera więcej czasu (a jak swoją przygodę z programowaniem zaczynasz od frontu to już w ogóle), trzeba się przeprosić z konsolą (jak ustawisz czarne tło i zielone znaki to możesz rwać na to laski ;) ), zainstalować node, poznać npm (do zarządzania paczkami, papa ręczne ściąganie plików!) i coś do pakowania, np. Webpack (obecnie chyba najpopularniejszy) czu Gulp z Browserify (to jest zdaje się łatwiejsze w konfiguracji). Wygląda strasznie, ale wygoda tego jest niesamowita a i tak pewnie będziesz musiał się tego nauczyć ;)

0
Pietruch napisał(a):

pewnie chodzi Ci o strony-wizytówki gdzie JS to kilka/naście funkcji manipulujących DOMem (jakieś slidery, menu, dodawanie/usuwanie klas itp.) gdzie jakiś sensowny podział pewnie skończyłby się kilkoma plikami po parę KB. Jak chcesz efektywnie i czytelnie to możesz sobie podzielić całość na sporo małych plików i potem automatycznie je łączyć w większe zyskując przy okazji kilka innych rzeczy (minifikacja i zapaskudzenie kodu, browsersync/HMR).

Chodzi o projekt w Django. Pewne rzeczy wymagają jquery i muszę powoli się tego zacząć uczyć. Na chwilę obecną mam chyba 3 małe fragmenty z kodem jquery. Największy to 22 linie kodu. Czyli raczej wyrzucić to do osobnych plików? Jak nazywać pliki js? Używać jakiś nazw wskazujących na przeznaczenie kodu (np. subcategory.js) czy są jakieś inne wskazania w tym temacie? I jeszcze gdzie umieszczać odwołania do pliku. Gdzieś czytałem, że w HEAD, gdzieś indziej, że na dole przed zamknięciem BODY. Jakie rozwiązanie jest najlepsze?

1

Dzieli się wszystko na małe pliki, aby było to łatwe w utrzymaniu i logika każdego modułu była w osobnym pliku. To jeśli chodzi o stronę developerską. Po stronie klienta natomiast można wrzucać tylko jeden gotowy plik wynikowy, który będzie posiadał złączone wszystkie moduły, a do tego może być zminifikowany. Tak jak opisał to kolega wyżej - zainteresuj się np. Webpackiem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1