wybor 16 miast z np. 4 wojewodztw.

0

Witam,
Mam takie zadanie że w zależności od wybrango "radio" w formularzu użytkownik może wybrać X liczbe państw z X województw. Województwa wybierane są za pomocą selectów i w zależnosci od "radio" (pakietu) tyle tych selektów mamy. Tzn jquery pobiera wartość "radio" i zmienia display na block odpowiedniego diva z pętlą for i foreach w środku w języku php.
To już mi się nie podoba, bo zastanawiam się czy ten kod php nie jest wykonywany mimo że display diva jest na none.
Ale na razie dziala i nie miałem zamiaru tego ruszac, aczkolwiek sprawa wygląda tak, że w zależności od "radio" ma dojść do wyboru X miast (w szczycie 16). Wiec 16 województw plus 16 miast daje nam razem 32 selecty na stronie.
Nie praktycznie.
Moze macie jakis inny sposob?Moze jakas mapke?

0
Stiff napisał(a):

Ale na razie dziala i nie miałem zamiaru tego ruszac

wiec wreszcie rusz i zaprzagnij do tego ajaxa. zrob sobie skrypt w php, ktory w zaleznosci od podanego parametru zwroci ci liste danych w formacie json.

Musisz oddzielic warstwe prezentacji, czyli to GDZIE i JAK wyswietlasz, od warstwy danych, czyli CO wyswietlasz.

skrypt php w zaleznosci od zaznaczonego radiobuttona, zwroci liste wojewodztw, potem po klikneiciu w wojewodztwo (ktore powinna byc lista typu dropdown), wykona kolejen zapytanie ajax do php i zwroci liste miast. a po stronie frontendu zrob tylko jeden skrypt, ktory wyswietli dane. wtedy bedziesz mial pelna skalowalnosc, czy to przy zmianie nazwa miast czy listy wojewodztw(to drugie chyba rzadziej wystapi:P)

pierwszy z brzegu przyklad z neta:

http://www.lonet.eu/php/json-czyli-efektywna-komunikacja/

0

Link poszedl do zakładek.
Mi chodzilo o zmniejszenie ilosci selectow oraz jak zbudowac to bardziej wygodnie dla uzytkownika. Tzn bo 32 dropdown menu na stronie nie bedzie wygladalo dobrze.

0

ale ja nie znam twojego projektu i nie wiem jakich danych potrzebujesz na koncu i do czego ci one sa potrzebne. jesli potrzebujesz 16 miast wybranych po jednym z kazdego wojewodztwa to zamiast selectow mozesz zrobic to na dropdown lisci, i beda dwie listy: lista wojewodztw i lista miast tworzona dynamicznie po wybraniu wojewodztwa.

np. tak: http://jsfiddle.net/bdhacker/eRv2W/
tylko wyobraz sobie ze ta lista tych wojewodztw i miast nie jest na stale, tylko generowania dynamicznie w locie przez php i kod ma kilka linijek.

jesli ktos ma wybrac 16 rzeczy z 16 kategori tak jak u ciebie to sa 32 kliki, i czy to bedzie mapa, czy dropodown czy selecty (dla mnie najbardzeij rozwlekle) to i tak trzeba bedzie kliknac 32 razy, chyba ze na wyjsciu potrzebujesz innych danych, to jakis inny sposob sie moze znajdzie

PS. pamietaj ze jak polaczysz miasta z wojewodztami (np, w bazie to musisz pamieatc tylko id miasta bez wojewodztwa. to sobie znajdziesz w php potem)

0

Czyli podsumowujac.
W php robie sobie if(isset($_POST["xxx"]) ktora sobie przeslalem ajaxem (jquery w moim przypadku). i w zaleznosci czy istnieje czy nie to zrobie sise odpowiednia lista?:>

0

w duzym uproszczeniu tak (pamietaj jednakze o filtrowaniu dancyh by ustrzec sie przed sqj inection i wydobyciem nadmiarowych danych).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1