Pokazywanie wiadomosci co np. godzine.

0

Witam ponownie :)

Panowie prosze o porade jak zawsze, nie chodzi mi oczywiscie o kod tylko o "pomysl" jak to wykonac oczywiscie (po prostu sposob). Robie aplikacje ktora chodzi w trayu i co np. 40 minut pokazuje uzytkownikowi jakies slowo. Tak wiec moje pytania to:

  1. Jak myslicie co zrobic zeby slowo pokazywalo sie co np. 40 minut? Timer? Jakis inny sposob jest na to? Jak to ma w ogole 'dzialac' zeby nie zamulalo kompa na maxa...
  2. Aplikacja powinna sprawdzac w db czy uzytkownikowi mozna w tym momencie przeszkodzic -> ?? pobieram czas jaki jest z 'Calendar' -> pobieram dane z db -> porownuje czasy ?? <- tak mysle...
  3. Czy mozliwe jest zeby program nie przeszkadzal uzytkownikowi kiedy uzytkownik uzywa klawiatury?

Dzieki
Marcin

0
marcinEQ napisał(a)

Jak myslicie co zrobic zeby slowo pokazywalo sie co np. 40 minut? Timer? Jakis inny sposob jest na to?

Pobierz datę użytkownika z db , zamien na minuty. napisz funkjce ,która doda 40 min do minut z daty uzytkownika i wyświetli ci minuty w ktorych masz wyswietlac komunikat np. :

Minuty użytkownika : 30.
(30+40) % 60 = 10 , (30+80) % 60 =50 , ( 30 + 120 ) % 60 = 30;

Na tych trzech wartościach minut dla tego użytkownika masz zmieniać tekst do wyświetlenia (możesz to zapisać do bazy ) .

marcinEQ napisał(a)

Jak to ma w ogole 'dzialac' zeby nie zamulalo kompa na maxa...

Najlepiej nieskończona pętla i w niej uśpienie wątku ( Thread.sleep( wartość uśpienia w milisekundach ) ).

marcinEQ napisał(a)

Aplikacja powinna sprawdzac w db czy uzytkownikowi mozna w tym momencie przeszkodzic.

Najlepiej zmienna boolowska jezeli jest true to znaczy ,że mozna mu przeszkodzic.

marcinEQ napisał(a)

Czy mozliwe jest zeby program nie przeszkadzal uzytkownikowi kiedy uzytkownik uzywa klawiatury?

Tak. jeżeli użytkownik ma używać klawiatury np. Funkcja wyświetla okno do wpisania tekstu to niech ustawi zmienna boolowska na false. Po zakończeniu znów na true.

0

Jeden to swój prosty timer, który się incrementuje co sleep(1000) i przy tym sprawdza czy mamy już 40min, jeśli tak to wyświetlamy tekst. Proste.

0
marcinEQ napisał(a)

Czy mozliwe jest zeby program nie przeszkadzal uzytkownikowi kiedy uzytkownik uzywa klawiatury?

Tak. jeżeli użytkownik ma używać klawiatury np. Funkcja wyświetla okno do wpisania tekstu to niech ustawi zmienna boolowska na false. Po zakończeniu znów na true.</quote>

Mnie ciekawi, co jeśli użytkownik używa innego programu. Sam nie wiem jak to W Javie sprawdzić. Bo wtedy nie mamy focusu na naszym programie i nie wiemy czy używa klawiatury gdzie indziej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0