Designer nie działa - Parse Error

0

Cześć! Może potraficie mi pomóc, stackoverflow mnie zawiódł.

Rozpocząłem naukę tworzenia stron przy pomocy asp.net. Najpierw stworzyłem bardzo prostą stronkę w Visual Studio, ten uprzejmie podzielił ją na Default.aspx, Default.aspx.cs i Default.aspx.designer. Jeśli ją puścić na lokalnym komputerze, wszystko działa jak należy. Jednak kiedy wrzuciłem ją na serwer, strona się sypie.

Parser Error

Description: An error occurred during the parsing of a resource required to service this request. Please review the following specific parse error details and modify your source file appropriately. 

Parser Error Message: Could not load type '_Default'.

Tak wygląda Solution Explorer:
user image

Wygląda, jakby coś wybitnie nie tak było z designerem. Przetestowałem to na dwóch różnych serwerach, na obu wyskoczył ten sam błąd. Co jest nie tak?

0

Mam nadzieję, że nie korzystasz z designera - jest bezużyteczny na dłuższą metę.

Odnośnie samego błędu. Czy to nie jest aby nazwa Twojej klasy? Piszesz, że upuściłeś na serwer, ale nie napisałeś co. Potrzebne są pliki *aspx oraz dllki.

Wygląda mi to jakoś na ASP.NET WebForms ;). Jeżeli uczysz się dopiero ASP.NET to zostaw WebFormsy (nowych aplikacji się w tym nie pisze już) i poczytaj o ASP.NET MVC

0
Sarrus napisał(a):

Mam nadzieję, że nie korzystasz z designera - jest bezużyteczny na dłuższą metę.

Wygląda mi to jakoś na ASP.NET WebForms ;). Jeżeli uczysz się dopiero ASP.NET to zostaw WebFormsy (nowych aplikacji się w tym nie pisze już) i poczytaj o ASP.NET MVC

Pisząc programy w C# korzystałem z WPF i MVVM (chyba tak to się nazywa) i w asp zamierzam znaleźć podobne narzędzie. Jednak najpierw chciałbym chociaż uruchomić pierwszą stronę. Tworzenie wg optymalnego wzorca to jedno, ale warto ogarniać chociaż trochę tematy dookoła. ;)

Sarrus napisał(a):

Odnośnie samego błędu. Czy to nie jest aby nazwa Twojej klasy? Piszesz, że upuściłeś na serwer, ale nie napisałeś co. Potrzebne są pliki *aspx oraz dllki.

Nazwa klasy to _Default, zgodnie z tym jak nazwał ją Visual Studio.

Może dorzucę kod:

Default.aspx

<%@ Page Language="C#" AutoEventWireup="true" Inherits="_Default" ClientIDMode="Inherit" Codebehind="Default.aspx.cs" %>

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head runat="server">
    <title>Hę?</title>
</head>
<body>
    <form id="form1" runat="server">
    <div>
    Witam.
        <asp:Button ID="Button1" runat="server" onclick="Button1_Click" 
            Text="Kliknij" />
        Kliknięto <asp:Label ID="lbl1" runat="server" Text="1"></asp:Label> 
        razy</div>
    </form>
</body>
</html>

Default.aspx.cs

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Web;
using System.Web.UI;
using System.Web.UI.WebControls;

public partial class _Default : System.Web.UI.Page
{
    int kliknieto;

    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
        kliknieto = 0;
    }
    protected void Button1_Click(object sender, EventArgs e)
    {
        kliknieto++;
        this.lbl1.Text = kliknieto.ToString();
        ;

    }
}

Default.aspx.designer.cs

public partial class _Default {
    
    protected global::System.Web.UI.HtmlControls.HtmlForm form1;
    
    protected global::System.Web.UI.WebControls.Button Button1;
    
    protected global::System.Web.UI.WebControls.Label lbl1;
}
0

Masz podłączonego ftpa widzę. Robiłeś na niego publish? Jest tam WebApplication1.dll?

0
Sarrus napisał(a):

Masz podłączonego ftpa widzę. Robiłeś na niego publish? Jest tam WebApplication1.dll?

No tak, pliki wrzucałem ręcznie. Po użyciu funkcji publish wszystko śmiga aż miło.

Dzięki za pomoc. Jeszcze pytanko, jeśli nie masz nic przeciwko: w jakim kierunku polecasz się rozwijać w temacie pisania stron www?

0

Strony www to pani Krysia w wordzie trzaska i nie rozumie czemu ma płacić kilka tysi za jej zrobienie profesjonalistom :)

Rozumiem że ciebie interesuje kwestia tworzenia web aplikacji.

Na pewno znajomość technologii webowych:

  • html (5)
  • css
  • javascript
    Jeśli chodzi o js, to dobrze znać czysty js, aby zdawać sobię sprawę jak pod spodem funkcjonują pewne biblioteki, oraz łatwiej zrozumie jak je rozszerzać itp. Obecnie jednak w czystym js mało co się pisze, wszyscy raczej używają jakiś bibliotek/frameworków, czyli jquery, underscore, angularjs, knockout, mustache, bootstrap. To tylko kilka najpopularniejszych i oczywiście mają różne cele. Konkluzja jest taka że "ułatwiaczy" dla js jest dużo i każdy rok obfituje w kolejne nowe i rozwój istniejących.

A druga para kaloszy to część serwerowa. Tu liczba języków, bibliotek i frameworków jest również spora. Ale pytasz to o technologie MS, więc jak już Sarrus wspomniał zainteresuj się ASP .NET MVC, zwróć uwagę też na różnice w zwykłych kontrolerach a pomysłem MS od .net 4.0 Web API.

Aby spinać w nowoczesny sposób klienta z serwerem zawro ogarniać temat ajax'a oraz json'a.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1