Poruszanie się po zagnieżdżonej liście - Drzewo DOM

0

Witam,

Jak sprawnie mogę poruszać się po takiej liście w jQuery?
Szczególnie chodzi o zagnieżdżenia. Są tu dwa zagłębienia, chcę oddzielnie poruszać się po obu zagłębieniach.
Chodzi mi o akcję .click(). Jak klikam na któryś z elementów drugiego zagłębienia np 2.1 to pobiera od razu wyższy element 1.1.
I czynność wykonuje się na obydwu li :/ a nie na jednym klikniętym ...

<ul class="lista">
	<li><input type="checkbox" value="" />Example 1</li>

	<li><input type="checkbox" value="" />Example 1
		<ul>
			<li><input type="checkbox" value="" />Example 1.1</li>
		</ul>
	</li>

	<li><input type="checkbox" value=""/>Example 1</li>

	<li><input type="checkbox" value="" />Example 1
		<ul>
			<li><input type="checkbox" value="" />Example 2.1</li>
			<li><input type="checkbox" value="" />Example 2.2</li>
			<li><input type="checkbox" value="" />Example 2.3</li>			
		</ul>
	</li>
</ul>
 

Stosowałem np.

ul > li

ul >li ul> li

$('lista ul > li').wykonaj_czynnosc_1()

$('lista ul > li ul > ul').wykonaj_czynnosc_2()

0

http://api.jquery.com/nth-child-selector/
albo nadaj id rodzicowi i po id wybieraj

0
poniatowski napisał(a):

I czynność wykonuje się na obydwu li :/ a nie na jednym klikniętym ...

Event bubbling? (poczytaj w Google)

w obsłudze zdarzenia dodaj na końcu return false;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1