Plugin Uploadify

0

Witam was od pewnego czasu mam problem ze skryptem uploadify, nie wiem ale ciągle wywala mi że nie można wysłać zdjęcia. Z tego co wiem to ten uploadify to jakiś plugin pobrany z internetu gdzie możemy podlinkować uploadera, skrypt itd. Nie ja robiłem tą stronę www, zostałem poproszony aby to sprawdzić

Mam problem ze zlokalizowaniem skryptu. Sam uploader znalazłem ale to nie w nim jest problem. Wydaje mi się że w tym skrypcie są elementy odpowiedzialne za wysyłanie danego pliku do bazy i dopisywania go do danego artykułu. Jak mogę znaleźć ten skrypt ? Przechodzę do głównego folderu strony ale nie widzę tam tego folderu. Poniżej kod :

'uploader'  : '<?php echo base_url(); ?>/js/uploadify/uploadify.swf',
            'script'    : '<?php echo base_url(); ?>photo-send/<?php echo $id_at; ?>'

Sam uploadify zgłasza ze upload obrazku jest OK ale zaraz wyskakuje komunikat że "wysyłanie zakończone niepowodzeniem".

Pod script podlinkowałem oryginalny skrypt uploadify.js i otrzymuje komunikat OK, lecz sam uploadify nie wysyła nic do bazy dlatego chciał bym dobrać się do tego skryptu i zobaczyć co z nim jest nie tak. Dziękuje z góry za pomoc .

Jeżeli pomyliłem działy to z góry przepraszam.

PS Chyba że ktoś ma jakiś skrypt pod ten plugin który wysyła plik do bazy

0

po tych informacjach można tylko życzyć powodzenia w szukaniu ;)
chyba, ze w folderze photo-send masz coś ciekawego

0
dzek69 napisał(a):

po tych informacjach można tylko życzyć powodzenia w szukaniu ;)
chyba, ze w folderze photo-send masz coś ciekawego

Dzięki za szybką odpowiedź :) Problem w tym że tego folderu wg nie ma.

0

to może tu jest Twój problem? był, a ktoś wywalił? ew. źle szukasz.

na pewno nie zastąpisz przygotowanego specjalnie pod jakiś system skryptu "jakimś skryptem pod ten plugin który wysyła plik do bazy"

0
dzek69 napisał(a):

to może tu jest Twój problem? był, a ktoś wywalił? ew. źle szukasz.

na pewno nie zastąpisz przygotowanego specjalnie pod jakiś system skryptu "jakimś skryptem pod ten plugin który wysyła plik do bazy"

Przeszukałem wszystko, nawet użyłem finda i program przeszukał mi wszystkie foldery i pliki od roota i też nie znalazł. Kto by to wywalił. Ten skrypt co tam był, jestem pewien że wysyłał do bazy :

nazwę pliku
id_atrybutu
plik w postaci binarnej
rozszerzenie pliku

Mam nawet skrypt oryginalny od tego pluginu który po wgraniu pliku wysyła informacje o nim do bazy danych, tylko nie wiem jak przerobić go na to aby wysyłał jeszcze plik w postaci binarnej, niestety nie znam PHP i dlatego was pytam

0

pliki w postaci binarnej w bazie to nic mądrego

skoro nie masz plików to masz chociaż bazę?

jeżeli nie - to raczej skłaniałbym się do takiego odtworzenia skryptu, żeby pliki jednak lądowały normalnie na dysku. a jak koniecznie chcesz w bazie no to: save binary data mysql w Google

0

Mój błąd pliki lądują na ftp ale ich nazwa jest unikalna i myślałem że to dane binarne są.

Bawie się z uploadify poniżej skrypt który powinien przerzucić uploadowany plik do folderu test.

$info = pathinfo($_FILES['Filedata']['name']);
    $ext = $info['extension'];
    $id = uniqid();
    $nazwa_docelowa = ''.$id.'.'.$ext;
    $targetFolder = 'test/';
     $targetPath = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . $targetFolder;
    $targetFile = $targetPath.$nazwa_docelowa;
    $copyto = $targetFile .ext;
    
        
     $wynik_dzialania = move_uploaded_file($pobrany, $copyto); 

Wynik dzialania zwraca true ale kurcze pliku w folderze test nie ma :(

0

zrób sobie var_dump na $pobrany oraz $copyto i sprawdź czy wszystko się zgadza. sprawdź też czy w tym folderze masz uprawnienia do zapisu.

0
dzek69 napisał(a):

zrób sobie var_dump na $pobrany oraz $copyto i sprawdź czy wszystko się zgadza. sprawdź też czy w tym folderze masz uprawnienia do zapisu.

No właśnie $pobrany zwraca mi NULL zaś $copyto zwraca mi ścieżkę zapisu . Co jest nie tak ? Kod poniżej

$pobrany = $_FILES['Filedata']['tmp_name'];
0

no to teraz zrób var_dump($_FILES);

hint: to taki prosty sposób na debugowanie - robić var_dump() coraz wcześniej w kodzie, aż znajdziesz moment, w którym coś się (źle/nie) przypisuje, a także żeby sprawdzić np. czy jakiś warunek w if-ie jest spełniony ;] generalnie powinieneś rozwiązać tym większość problemów od strony php

0

var_dump($_FILES); zwróciło mi

 array(1) {
  ["userfile"]=>
  array(5) {
    ["name"]=>
    string(9) "tick1.png"
    ["type"]=>
    string(24) 
0

nie wkleiłeś całej zwrotki, ale mniejsza z tym.

$pobrany = $_FILES['userfile']['tmp_name'];

i będzie działać (zwróć uwagę na to, co się zmieniło)

0

Dzięki dziek ! Mam strasznie nowatorskie pytanie odnośnie php ale niestety php nie znam , powiedz mi w jaki sposób mogę coś wyświetlić na ekran , próbowałem wielu rzeczy ale nic mi się nie pojawia. A dokładnie chce wywalić status połączenia z serwerem SQL

if (mysqli_connect_errno())
  {
  echo "Failed to connect to MySQL: " . mysqli_connect_error();
 <script type="text/javascript">
    alert("Failed");
 
  </script> 
}
else
{
 <script type="text/javascript">
    alert("OK");
 
  </script> 
echo "Connect OK";

mysql_close();
}

Próbuje echo i alerta i nic się nie wyświetla

Dobra skrypt od uploadu działa tylko teraz jak przekazać do niego id_artykułu. ID artykułu mam w skrypcie który wywołuje naszego uploadera

0
  1. Raz używasz funkcji mysqli_, raz mysql_ -- zdecyduj się. Zapewne masz ukryte błędy (Fatal error) i to przerywa Ci skrypt i nie wykonuje żadnego z echo.

  2. Sprawdź w słowniku słowo "nowatorski" :P

  3. Za mało informacji o tym ID. Zrób sobie var_dump($_POST) i var_dump($_GET) --- zobacz sobie gdzie to ID masz.

0
    $(document).ready(function(){
        $('#userfile').uploadify({
            'uploader'  : '<?php echo base_url(); ?>/js/uploadify/uploadify.swf',
            'script'    : '<?php echo base_url(); ?>/js/uploadify/uploadify.js',
            'cancelImg' : '<?php echo base_url(); ?>js/uploadify/cancel.png'
            
        });
    }); 

Dodałem parametr do linku w script:

<?php echo base_url(); ?>/js/uploadify/uploadify.js?varname=<?php echo $id_atr ?>

Ale POST i GET był NULL

Próbowałem też zrobić przez session ale to zwieszało mi ładowanie strony

0

Nie dziwne, skoro ten parametr przekazujesz do pliku JS. zapwne jak go dopiszesz do action w <form> to go odnajdziesz po stronie serwera.

0

Aj pomyłka zmieniłem .js na .php i w tym pliku od uploadera var_dump GET zwrócił mi to co potrzeba !

Dzek jest jakiś prosty sposób żeby przerobić zdjęcie na thumb albo minthub tzn chce zrobić upload 3 plików :

  • normalsize
  • thumb 100x100
  • minithumb 50x50

Jest jakiś prosty sposób żeby zrobić resize ?

Sorry za tyle postów na raz ale niestety nie mogę edytować, jednak warto założyć konto. Jeśli chodzi o thumb i minithumb to sprawa już rozwiązana.

0

Dzek chyba ostatnia rzecz :). Dodanie zdjęcia chodzi, insert do SQL też chodzi , resize do thumb i minithumb też chodzi. Pozostaje ostatnia rzecz czyli onComplete

'onComplete':lista_obrazkow

Czyli jak uploadify zakończy swoje działanie to powinna wywołać się funkcja lista_obrazkow. Funkcja wywołuje się bo wsadziłem do niej alerta lecz problem jest taki że zdjęcie się nie dodaje a powinno się dynamicznie dodawać po zakończeniu uploadu do listy, zdjęcie jest widoczne dopiero po refreshu zakładki,strony. Poniżej kod funkcji

function lista_obrazkow(event, queueID, fileObj, response)
    {
        
        
        
        $('#list').append(response);
        return true
    } 

Alertowałem response i jest pusty.

0

zapewne Twój skrypt uploadujący powinien zrobić echo "<img src='{$targetFolder}/{$nazwa_docelowa}' />"; --- upewnij się potem, że ścieżka jest dobra.

i właśnie spostrzegłem błąd wcześniej:
$copyto = $targetFile .ext; -- przed ext też powinien być dolar razej ;]

0

Response zwraca teraz ścieżkę pliku ale dalej nic się nie dzieje. Poniżej div

 <div id="image_list">
    
        <?php foreach($fotos as $foto) { ?>
            <div id="foto_div_<?php echo $foto['id]; ?>" class="foto_div" style="width:410px">
                <div style="float:left; overflow:hidden; margin:0px auto; padding:0px;">
                    <img src="<?php echo foto_path($foto['nazwa'].'.'.$foto['roz']); ?>" />
                </div>
                <div style="float:right; width:250px; overflow:hidden; padding-bottom:0px;">
                    <input type="hidden" name="foto_<?php echo $foto['id']; ?>" id="foto_<?php echo $foto['id']; ?>" value="1" />
                    <h3>Tytuł</h3> <br /><input style="width:230px"type="text" name="title_foto_<?php echo $foto['id']; ?>" id="title_foto_<?php echo $foto['id']; ?>" value="<?php echo $foto['tytul_zdjecia']; ?>" />
                    <br />
                    <br />
                    <a href="#" onclick="return delete_foto_art(<?php echo $foto['id']; ?>);">
                            <img src="<?php echo base_url();?>images/delete.gif" alt="usuń" /> Usuń 
                    </a>
                </div>
            </div>
        <?php } ?>        
        
    </div> 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1