Javascript usuwanie kodu pocztowego

0

W jaki sposób mogę usunąć kod pocztowy ze stringa:

np. 66-400 Gorzów Wielkopolski
Wynik: Gorzów Wielkopolski. No i jeszcze należałoby usunąć spację przed nazwą miasta.

Pewnie należy to zrobić za pomocą funkcji replace: adres[1] = adres[1].replace(/[0-9]/g, '');
Ale jak ją zapisać.

0

Mam nadzieję, że to nie jest Twój kolejny post z serii najpierw piszę posta, potem szukam na Googlach, a jak ktoś odpisuje to w tym momencie kasuję temat ...

/^\s*[0-9]{2}-[0-9]{3}\s*/
Tłumaczenie:
^ - początek stringa (więc nie usunie nic z ciągu: "Kod: 00-999 Miasto" - kod musi być na początku)
\s* - dowolna ilość białych znaków (czyli trochę Cię oszukałem linijkę wyżej, kod musi być na początku ale mogą występować przed nim spacje)
[0-9]{2} - dwa znaki 0-9 - chyba jasne
reszta chyba też jasna, pauza, 3 cyfry, znowu białe znaki.
Czyli nawet z 00-999 Miasto zostanie samo Miasto.

0

Teraz mam kolejne pytanie z tej samej beczki.

Jak sprawdzić czy string jest obrazkiem o formacie (<img (jakis tekst) />) i nic poza tym. Czyli takie coś odpada : if (o.content.indexOf("<img") < 0) bo wykrywa stringi które są na przykład tekstem w którym gdzieś znajduje się obrazek.

Całość ma wyglądać mniej więcej tak:

if(string to obrazek)
{}
else
{}
0
if (/^<img (.*?)\/>$/.test(o.content))
{}
else
{}
0

Niestety przechodzą też stringi takie jak:

"bla bla bla
<img src="cos"/>"

A chciałbym aby takie stringi które mają coś innego niż tylko obrazek nie przechodziły przez tego if'a.

0
o.content.match(/^<img (.*?)\/>$/, 's');
0
mati1988k napisał(a):

Niestety przechodzą też stringi takie jak:

"bla bla bla
<img src="cos"/>"

A chciałbym aby takie stringi które mają coś innego niż tylko obrazek nie przechodziły przez tego if'a.

a.png

coś ściemniasz
pokaż kod

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1