Kompilowanie kodu javascript

0

Jak wygląda kompilowanie kodu javascript? Założmy, że mam zainstalowanego node.js i visual studio code. W visual studio code poleceniem npm start odpalam aplikację. W visual studio code wyświetlają mi się ewentualne błędy aplikacji. Czyli jak rozumiem w visual studio code następuję kompilowanie kodu javascript, a później w przeglądarce ten kod jest jeszcze raz kompilowany?

3

Javascript jest językiem interpretowanym, czyli nie wymaga kompilacji. Czasami przepuszcza się go przez różne narzędzia, by zmniejszyć jego rozmiar, dołączyć zewnętrzne zasoby, połączyć parę plików w jeden, lub "zaciemnić". Ale nie jest to konieczne. Teoretycznie możesz napisać sobie aplikację javascript w notatniku, wrzucić na stronę i będzie działać.

Natomiast, niektóre środowiska uruchomieniowe (przeglądarki, node, deno itp.), przeprowadzają coś co nazywa się kompilacją JIT (Just-in-time), ma to na celu wykonanie pewnych optymalizacji, gwarantujących szybsze działanie.
Jednak z perspektywy developera nie ma się co tym przejmować. Wydaje mi się, że większość programistów JS nawet nie ma pojęcia, że takie coś występuje i w niczym to im nie przeszkadza.

A co tobie odpala się przy npm start, to ciężko wywnioskować bez bardziej szczegółowych informacji.

0

A czy kompilacja nie następuje już w przeglądarce wykorzystując silnik przeglądarki?

1
sajek587 napisał(a):

A czy kompilacja nie następuje już w przeglądarce wykorzystując silnik przeglądarki?

Tak, następuje. Silnik chrome V8 robi kompilację JIT, o której wspomniał @m31 .

Programista natomiast wykorzystuje narzędzia takie jak Webpack/Babel żeby zamienić nowoczesną wersje JavaScriptu, którą mamy obecnie w 2021 roku (EcmaScript 2021 https://en.wikipedia.org/wiki/ECMAScript) na jego starszy odpowiednik z przed kilku lat, ponieważ stare przeglądarki słabo sobie radzą z nowszymi wersjami. Wtedy strona internetowa działa w prawidłowy sposób niezależnie od wersji przeglądarki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1