[JavaScript][PHP] Odświeżanie obrazka po kliknięciu w niego z floodem

0

Mam taką funkcje:

    <script>
    $(function() {
        $( "#draggable" ).draggable();
        $( "#droppable" ).droppable({
            drop: function( event, ui ) {
					$("#daleej").prop("disabled", "");
                $( this )
                    .addClass( "ui-state-highlight" )
                    .find( "p" )
                        .html( "Poprawnie!" );
            }
        });
    });
    </script>

Krótko mówiąc, są przedmioty, jeden z nich trzeba przeciągnąć w kółko. Jeśli to user zrobi to pole submit automatycznie przekształca się w 'odblokowane' (standardowo jest zablokowane - disabled="disabled").
I niby ta funkcja działa, ale... Za pierwszym razem submit zablokowany, przeciągam i ładnie się odblokowuje, wciskam F5 i...submit jest odblokowany. Dopiero jak od nowa wpisze i zatwierdze adres w przeglądarce to znowu przechodzi w stan 'zablokowany'. Jak to zrobić, żeby po odświezeniu strony, ten element znowu się blokował? Jakby coś to html najzwyczajniejszy w świecie, ale łapcie:

<form action="test.php" method="post"> <input type="text"> <input type="submit" value="dalej" id="daleej" disabled="disabled"> </form>
0

musiałbyś raczej cały działający przykład wrzucić, bo z tego kawałka nie idzie nic wywnioskować.
i gdzie tu jakieś php?

a dwa: to najdebilniejszy sposób na omijanie botów jaki można było wymyślić - coś podobnego widziałem na jakimś forum zamiast captchy - jeżeli Twoim celem jest walka z botami to są dużo prostsze i niewkurzające użytkowników metody - a jednocześnie cokolwiek skuteczne

0
<!doctype html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="utf-8" />
    
    <script src="http://code.jquery.com/jquery-1.8.3.js"></script>
    <script src="http://code.jquery.com/ui/1.9.2/jquery-ui.js"></script>
    <link rel="stylesheet" href="/resources/demos/style.css" />
    <style>
    #draggable { width: 36px; height: 36px; padding: 0.5em; float: left; margin:0; }
	#droppable { width: 50px; height: 50px; padding: 8px; float: left; margin: 10px; border-radius: 50%; background: green; }

    </style>
    <script>
    $(function() {
        $( "#draggable" ).draggable();
        $( "#droppable" ).droppable({
            drop: function( event, ui ) {
					$("#daleej").prop("disabled", "");
                $( this )
                    .addClass( "ui-state-highlight" )
                    .find( "p" )
                        .html( "Poprawnie!" );
            }
        });
    });
    </script>
</head>
<body>

<div style="width: 400px; height: 200px; border: 1px solid green;">
<div id="draggable">
przenies mnie
</div>
</div>
 
<div id="droppable" class="ui-widget-header">
    <p>Tutaj pusc!</p>
</div>
</div>

<form action="register.php" method="post">
<input type="text">
<input type="submit" value="dalej" id="daleej" disabled="disabled">
</form>
 
 
</body>
</html>
0
dzek69 napisał(a):

to najdebilniejszy sposób na omijanie botów jaki można było wymyślić - coś podobnego widziałem na jakimś forum zamiast captchy - jeżeli Twoim celem jest walka z botami to są dużo prostsze i niewkurzające użytkowników metody - a jednocześnie cokolwiek skuteczne

Czemu najdebilniejszy? Przez to, że można go bez problemu ominąć? A nie da się go tak wybajerzyć, żeby ominąć się nie dało? Szczerze powiedziawszy, mimo, że captcha jest dość skuteczne (choć boty i z tym sobie radzą) to mocno zmniejszają usability, czasami wręcz uniemożliwiają korzystanie ze strony jak ktoś przesadzi.

0

Poradziłem sobie. Ostatni mój problem jest taki, że przy próbie przesunięcia elementu, można nim jeżdzić dosłownie po całym ekranie, a chciałbym żeby to było możliwe tylko w terenie tego pierwszego diva, którego nazwałem id="miejsce". Ktoś mi podpowie jak to zrobić?

0

Plotki głoszą, że jest w dokumentacji:
http://jqueryui.com/draggable/#constrain-movement

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1