Kompilator nie widzi kodu dodanych kontrolek AJAX ASP.NET

0

Witam

Uczę się ASP.NET, przez robienie prostych programów które kiedyś napisałem w WinForms.
Szukając sposobów czym zastąpić kontrolkę NumericUpDown w ASP.NET trafiłem na stronkę:

http://www.asp.net/ajaxLibrary/AjaxControlToolkitSampleSite/MaskedEdit/MaskedEdit.aspx

sciągnąłem stamtąd cała paczkę kontrolek:
http://ajaxcontroltoolkit.codeplex.com/

i zainstalowałem zgodnie z:
http://www.asp.net/ajaxlibrary/act.ashx

Mam w ToolBoxie te kontrolki moge je dodawać, w pierwszej kolejności dodałem MaskedEditExtender do TextBoxa, chciałbym dodawać wielkości w milimetrach, gramach itp, w pliku strony dodała się linia:

<%@ Register Assembly="AjaxControlToolkit" Namespace="AjaxControlToolkit" TagPrefix="asp" %>

ale po uruchomieniu stronki w przeglądarce nic się nie wyświetliło, a wracając do VS wyświetlił się bład:

"The control with ID 'TextBox2_MaskedEditExtender' requires a ScriptManager on the page. The ScriptManager must appear before any controls that need it."

Po drodze było okienko aby wskazać plik/kod dla tej kontrolki z rozszerzeniem .cs ale nie moglem go znaleŹĆ w folderze ktory zawiera cały zestaw "Ajax Control Toolkit".

Folder z tym zestawem wkleiłem do lokalizacji któą sam stworzyłem po sąsiedzku z Projects:
\Visual Studio 2010\Rozszerzenia\AjaxControlToolkit.Binary.NET4

dodajac do ToolBoxa liste kontrolek wskazywalem równiez na ten folder powyzej.

Prosiłbym o nakierowanie gdzie jest problem i jak go rozwiązać aby stronki się uruchamiały z wstawionymi kontrolkami z tego zestawu..

W Solution projektu w References ta paczka AJAXControlToolkit jest widoczna.

0

dobra, dodanie ToolkitScriptManager'a przed kontrolkami z tego zestawu pomogło

jeszcze dwa pytania:

ten fragment:

<asp:ToolkitScriptManager ID="ToolkitScriptManager1" runat="server"></asp:ToolkitScriptManager>

po prostu wstawiać na początku asp:Content ktory idzie do body strony? czy tym tagiem obejmowac wszystkie kontrolki ajaxa? tak jak np <form>?
Jak jest poprawnie?

Jak zaopatrzyć stronkę wgraną na server w ten toolkit?
Po wgraniu na strone, stronki wykorzystujacej kontroklki ajaxa, ta stronka nie dziala.

EDIT:
Kończąc sensownie wątek - wystarczyło wgrać plik AjaxControlToolkit.dll do katalogu bin na serwerze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1