fixed względem div'a

0

Witam.
mam problem, gdyż tworząc szablon allegro zastosowałem technologię jQuery i pewne jego elementy musiałem określić w pozycji "fixed" (CSS) wszystko było ładnie dopóki szablon nie zwiększył swojej wysokości i elementy oznaczone pozycją fixed 'lataj'a po stronie względem body.
Chce określić ich pozycję względem innego elementu a nie ciała strony.
Czy jest taka możliwość ?
Bardzo proszę o pomoc, za którą będę niezmiernie wdzięczny.

Serdecznie pozdrawiam.

0

Przykładowo, dla takiego kodu HTML:

<div id="parent"><div id="child">test</div></div>

Jeśli chcesz ustawić stałą pozycję div#child względem div#parent , to użyj takiego kodu CSS:

#parent { position: relative; }
#child { position: absolute; top: 20px; left: 25px; }

Rodzic ma pozycję relatywną, bez określenia przesunięcia, dzięki czemu zostaje tam gdzie był. Natomiast jego potomkowie, mając ustawione pozycjonowanie absolutne, odnoszą się nie do obszaru całej strony, ale do obszaru rodzica.

0

@up: fixed to nie absolute, a to, co napisałeś nie jest prawdą. pozycjonowanie absolutne, jak sama nazwa wskazuje, odnosi się do lewego górnego rogu strony, niezależnie od pozycji rodziców i typu ich pozycjonowania. masz częściową rację tylko w przypadku, kiedy ustawiasz wartość JEDNEJ współrzędnej absolutnej, np. left. wtedy druga współrzędna (top) będzie wyliczona na podstawie pozycji względem rodzica.

@creovision: jak sobie wyobrażasz pozycjonowanie elementu o pozycji niezależnej od przewijania względem elementu, którego pozycja od przewijania zależy? nie da się. użyj js, w jQuery będzie to proste, jedna/dwie linijki kodu.

0

Jest to jak najbardziej możliwe,
wystarczy że nie użyjesz pozycji top,left,right,bottom - gdyż odnoszą się one do strony (body), domyślnie div z fixed ustawi się w gornym lewym rogu do rodzica z position:relatice, możesz wtedy operować margin lub padding by ustawić go właściwie, czyli w rodzicu dajesz position:relatice a w child position:fixed z margin, padding co tam chcesz..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1