Duże statyczne tło, a reszta dynamiczne uzupełnienie

0

Witam

Mam taki problem. Tworze stronke, która jako tło ma obrazek o wymiarach 1000x1400 pixeli. Gdy uzytkownik przescrolluje te 1400 pixeli chcialbym by tlo bylo przedluzone juz jednym kolorem.

Problem polega na tym, ze po bokach (poza tym 1000px chce miec biale tlo). Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy to wpakowanie dodatkowego div'a w body, ktory bedzie trzymal wszystkie inne div'y i tam juz sobie ustawie te tlo i background... ale cos czuje, ze to nie rozniloby sie od table layout'u i spsuje cala koncepcje ladowania div'ow.

Czy ktos ma lepszy pomysl?

0

background: #ffffff url('obrazek.jpg') no-repeat top;
?

0

Wnioskuję, że po bokach ma być białe tło, a na dole inny kolor. W takim przypadku całą stronę wrzucasz w kontener

#kontener {
    width: 1000px;
    margin: 0 auto;
    background: url(twoj-obrazek) top no-repeat #fff;
}

gdzie za #fff podajesz własny kolor.

0

No wlasnie takie rozwiazanie opisalem w swoim pierwszym poscie. Jednak gdy wszystko wrzuce w kontener to czy jego zawartosc nie bedzie musiala sie zaladowac w calosci przed wyswietleniem jak to bylo w przypadku tabel? Bo tego sie wlasnie boje - a strona moze byc dosyc dluga w dol - zalezy od dlugosci news'ow na pierwszej stronie.

Najbardziej by mi pasowalo, gdyby tlo body przeslanialo tlo kontenera, acz nie jego zawartosc... wowczas gdy glowne tlo by sie konczylo ciagnelo by sie tlem z div'a... czy taki z-ordering teł (oj, dziwne slowo... czy to na pewno dobra odmiana liczby mnogiej tła?) jest w ogole mozliwy?

0

Zrób tak jak napisałem i nie kombinuj bo piszesz głupoty.

0

sirkruk... nawet przy zastosowaniu kontenera mam dosyc niemila rzecz - tlo ktore ma byc dopelnieniem laduje sie na moment przed tlem obrazkiem i wszystko mi brzydko migocze :/

w duzym uproszczeniu:
<body z background-color: #FFFFFF>

...

<div id=content ze stylami:
background-color: #F6FA6B;
background-image: url(Images/ContentBG.gif);
background-position: top;
background-repeat: no-repeat;
</div>

i ten div jest dynamicznie rozszerzany poza wielkosc ContentBG dodawanie kontenera nie eliminuje migotania :/ a ze tlo ciemne, a obrazek bialy... to nie wyglada to dobrze.

0

Jeśli to Twoje tło przechodzi płynnie z jednego koloru w drugi prosto w dół, to przytnij obrazek tła na szerokość 1px i background-position zmień z no-repeat na repeat-x - wtedy obrazek się szybciej załaduje. A to, że czasem trzeba chwilę odczekać na załadowanie się obrazka... to tak jakbym powiedział: 'mam problem - jak się ładuje strona to widać nagłówek, a stopki jeszcze nie widać, co robić?'. To jest normalne, że strona musi się załadować. I logiczne jest też, że najpierw się ładuje treść, a później dołączone pliki (inaczej skąd przeglądarka miałaby wiedzieć co załadować?). Możesz jeszcze pobawić się z ustawieniem cache dla plików w nagłówkach (dzięki temu obrazek, czy plik css nie będzie pobierany za każdym razem).

0

Ze jest to normalne... owszem :) Acz w moim przypadku zbyt irytujace. Tlo to grafika - ot rozne ksztalty, ktore po 1400pixelach daza do jednego koloru, ktory juz moze sie powtarzac.

Hmm... na razie jedyne rozwiazanie jakie mi przychodzi do glowy to po prostu jako tlo tego div'a ustawie domyslnie bialy (grafika tla ma z poczatku biale tlo), a potem z javascriptu zmienie je na domyslny ciemniejszy kolor dopelnienia... pytanie tylko czy jquero'we $(document).ready() obejmuje tez i obrazki tla... no ale o tym zaraz sie przekonam :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0