mod_rewrite - odwołanie do katalogu na wyższym poziomie

0

Cześć !

Na serwerze mam następującą hierarchie katalogów:

jak widać powyżej, wszystkie trzy katalogi są na jednym poziome. Do dwóch pierwszych katalogów przypisany jest adres, natomiast do panelu nie.

Chciałabym, aby po wpisaniu www.serwis_A.pl/panel, otworzył się ten, widoczny na tym samym poziome panel zarządzania. Oczywiście w katalogu serwis_A nie ma katalogu panel, chciałabym, aby było takie "przekierowanie". To samo chciałabym osiągnąć z serwisem_B, potem tylko podmienię pliki css w zależności, który serwis będzie korzystał z panelu.

W jaki sposób napisać stosowną procedurę w htaccess ?

Pozdrawiam KW

0

nikt nie pomoże ? proszę..

1

RewriteRule ^panel/?$ ../panel/index.php
... nie testowane

0

@madmike napisał

jeśli panel leży poza katalogiem na stronę...

tak właśnie, panel leży na tym samym poziomie co katalogi strony, z poziomu np. serwisu_A, leży on poza katalogiem na stronę..

umieściłam poniższy kod w katalogu serwis_A, w pliku .htaccess
RewriteRule ^panel/?$ ../panel/index.php
i kod nie działa..

0

ok, działa (:
dziękuje za pomoc :)

0

rozwiązanie napisał marcinsvr, okazało się że działa, w złym miejscu umieściłam plik .htaccess, zamiast w katalogu serwisu_A/serwisu_B, dodałam go do panelu
dzięki jeszcze raz, pozdrawiam :)

0

jednak to nie dziala do końca..
dostaje taki błąd:
**Bad Request

Your browser sent a request that this server could not understand.
Apache/2.0.63 (Win32) PHP/5.3.2 Server at serwis_A.kaha Port 80**

odwołanie do http://serwis_A.kaha/ działa, i strona główna się poprawnie wyświetla, ale jak wpisze: http://serwis_A.kaha/panel/ to wyrzuca mi ten błąd..
wszystkie działania wykonuje na swoim,lokalnym serwerze

0

moja konfiguracja wygląda tak:
httpd.conf:

NameVirtualHost *:80

<VirtualHost *:80>
	ServerName kaha
    DocumentRoot d:/_www/
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
	ServerName serwis_A.kaha
    DocumentRoot d:/_www/system/serwis_A/
</VirtualHost>


<VirtualHost *:80>
	ServerName serwis_B.kaha
    DocumentRoot d:/_www/system/serwis_B/
</VirtualHost>

oraz hosts:

127.0.0.1	kasia kaha
127.0.0.1	serwis_A.kaha
127.0.0.1	serwis_B.kaha

pliki htaccess:
serwis_A/.htaccess, oraz serwis_B/.htaccess:

RewriteEngine On
RewriteRule ^panel/?$ ../panel/index.php

i panel/.htaccess:

RewriteEngine on
RewriteCond $1 !^([a-zA-z0-9/])
RewriteRule ^(.*)$ index.php [L]
RewriteCond $1 !^(index.php|CI_APP\/images|CI_APP\/styles|CI_APP\/scripts|robots.txt)
RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L]
0

czy problem nie leży w tym, że coś blokuje przejście do katalogu nadrzędnego ?

0

Może przeczytaj tutorial który podałem wyżej zamiast bezsensownie wrzucać .htaccess gdzie się da i pisać że gotowiec nie działa.

0

@Demonical Monk napisał:

Może przeczytaj tutorial który podałem wyżej zamiast bezsensownie wrzucać .htaccess gdzie się da i pisać że gotowiec nie działa.

przejrzałam powyższy plik, i wciąż nie mogę znaleźć odpowiedzi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1