Zapytania w tle?

0

Szanowni forumowicze,
Ostatnio wgrałem sobie Wordpressa i zauważyłem, że przy usuwaniu np. komentarzy strona się w ogóle nie odświeża, a nie jest, to żadna funkcja javascript, tylko zwykły odnośnik:
http://localhost/wordpress31/wp-admin/comment.php?c=1&action=unapprovecomment&_wpnonce=ec524a7114

Czyli chyba w PHP wszystko się wykonuje. No właśnie, chyba... Mój (pewnie żałosny) poziom wiedzy nie potrafi określić jak, to się dzieje, żeby wykonać to "coś" powyżej bez przeładowywań strony... Może ktoś z Was wie co, to jest, jak się nazywa itp.?
Wystarczy tylko hasło dla google, dalej dam radę:-) Po prostu nie wiem jak się zapytać pana google o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie,
A.

EDIT:!!!!!!!!!!!
OK. JUŻ WIEM!
XAJAX:-)
Jednak warto nawet najgłupsze i przydługie zapytanie dać dla googli, w końcu nikt nie widzi, to nie ma się czego wstydzić:-)

Nie jednak nie wiem. Bo w XAJAX, to byłabby funkcja... A tutaj nie ma. Nadal proszę o pomoc:-(

2

Jak najbardziej ajax. Tylko że automatycznie po załadowaniu strony przekształca zwykłe linki (przeładowujące stronę) na wersję ajaksową (podpina się na zdarzenie click)

2

Byłeś blisko, AJAX (ang. Asynchroniczny JavaScript i XML). Metoda polega na stworzeniu obiektu (lub apletu w IE), który jest w stanie komunikować się z serwerem na poziome API z JavaScript <> Serwer, przeglądarka zazwyczaj ukrywa takie żądania nie pokazując żadnych pasków ładowania. Dużo przykładów masz w Google pod tym hasłem, są też gotowe biblioteki jak mintAJAX czy jQuery, które oprócz asynchronicznych żądań umożliwiają dodanie efektów często towarzyszących interfejsom, które wykorzystują wspomnianą technologię.

<ort>a propoS</ort> samego PHP - jest to język server-sidowy. Musisz nauczyć się rozdzielić server-side od client-side. W wypadku server-side, czyli dajmy na to PHP, skrypt jest interpretowany przez serwer, wykonuje się co trzeba i gotową treść serwer wysyła do klienta (który dostaje sam dokument HTML już z wykonanymi skryptami PHP), po tym jak wyśle treść do klienta nic go nie obchodzi, zanim nie dostanie kolejnego żądania - nie możesz więc idąc tym tokiem myślenia kontrolować zachowania użytkownika za pomocą PHP. Taką rolę przechwycania zdarzeń spełnia skrypt JavaScript (+AJAX, który de facto jest jego częścią), który może ewentualnie wysłać żądanie o jakąś dodatkową treść i wtedy ponownie wykonają się owe skrypty PHP.

0

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. O, to właśnie chodziło, teraz wiem czego mam uczyć:-) Ale pojawia się inny problem. Dział... Teraz wiem, że PHP, to zły dział:-(

nav napisał(a)

Tylko że automatycznie po załadowaniu strony przekształca zwykłe linki (przeładowujące stronę) na wersję ajaksową (podpina się na zdarzenie click)

Mam nadzieję, że po nauczeniu się jakiegoś kursu zrozumiem, to:-) Bo teraz: ja ni panimaju szto ty gawarisz.

Pozdrawiam,
A.

P.S. Nie mogę dać żadnej z powyższych wypowiedzi jako zaakceptowane, ponieważ aby być uczciwym musiałbym dać je obu postom, a tego niestety nie można na dzień dzisiejszy osiągnąć(jak zaznaczę drugie, to pierwsze znika):-(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1