Pobranie tagu xml curl'em

0

Witam. Nie znam się za bardzo na xml'u, ale chciałbym uzyskać jeden element z pliku xml za pomocą curl'a bo funkcja simplexml_load_file mi na serwerze podobno nie działa.
Pomógłby mi ktoś?

0

hm... Znam ten ból, ale nie łam sie. Poczytaj w manualu o parsowaniu.

0
owocowo napisał(a)

Witam. Nie znam się za bardzo na xml'u, ale chciałbym uzyskać jeden element z pliku xml za pomocą curl'a bo funkcja simplexml_load_file mi na serwerze podobno nie działa.
Pomógłby mi ktoś?

Masz

<?
 $source=file_get_contents('http://serwer/cos.xml');
 $doc = new DOMDocument();
 $doc->loadXML($source);

 $pobrane = $doc-> getElementsByTagName( "jakistag" );
 $wartosc = $pobrane->item(0)->nodeValue;
print($wartosc);
?>

Przy założeniu że tag występuje tylko 1 można się odwołać bezpośrednio do item(0).

0

Ponawiam prośbę bo kolega wyżej nie umie czytać.:( Miał być cURL.:(

0

Po cholerę komplikować życie?

0

@owocowo:
Pisałeś, że "nie znasz się za bardzo na XML-u". Seba pokazał Ci, jak się dostać do danego węzła XML gdy dysponujesz kodem XML dokumentu (przeanalizuj jego kod!). Tyle że treść dokumentu pobrał nie curlem, tylko zwykłym file_get_contents.

Teraz jak tak uparcie chcesz tego curla, to możesz sobie za jego pomocą pobrać treść pliku zamiast używać file_get_contents. Więc pogoogluj jak ściągnąć treść odpowiedzi za pomocą curla, wykaż się myśleniem i chęciami i na pewno sobie poradzisz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1