Poprawne pisanie stron

0

Witam

Czy ktoś mógł by mi polecić jakąś książke która by omawiała poprawne zasady pisowni strony? podstawowe zasady znam... podstawy php, java script, flash itp... ale chodzi mi o czysty html jak pisac poprawnie stronę bo ostatnio napisałem prostą strone w div-ach i co się okazało to to że w każdej przeglądarce wyglądała zupełnie innaczej czy jest jakaś książka opisująca takie zagadnienia?

0

Jeśli chcesz się nauczyć zarówno backendu (PHP, bazy danych itd.) jak i frontendu (HTML, CSS, JS), to jeszcze dłuuuga droga przed Tobą do osiągnięcia "perfekcji" :). Nie mówię tego, by Cię zniechęcić, tylko byś zdawał sobie sprawę, że w parę miesięcy się tego wszystkiego nie nauczysz. Ponieważ jednak chcesz się uczyć i pytasz o książki, jesteś na dobrej drodze!

Z Twojego posta wynika, że potrzebujesz książki opisującej proces tzw. cięcia layoutów. Mogę tu polecić następujące pozycje:

-"Kuloodporne strony internetowe" (autor: Dan Cederholm)
-"CSS według Erica Meyera" + "CSS według Erica Meyera. Kolejna odsłona" (Eric Meyer, oczywiście)

Eric Meyer to światowy guru do spraw CSS, również współtwórca standardu CSS. Dan to właściciel małego studia SimpleBits, znany z jakości kodu i dbałości o szczegóły (po witrynie SimpleBits widać, że -- w przeciwieństwie do Meyera -- jest też bardzo dobrym projektantem). Obaj występują często na najlepszych konferencjach i piszą książki należące do najlepszych w danym temacie.

W zasadzie wszystkie te książki wyglądają tak, że każdy rozdział przedstawia jeden problem. Masz obrazek z efektem końcowym, który trzeba osiągnąć. Zwykle to jakaś część strony: pasek nawigacyjny, obrazek z paroma gwiazdkami do oceniania filmów, layout dwukolumnowy etc. Oprócz obrazka z layoutem dany jest czasem kod HTML. A "Ty" musisz napisać pod to CSS tak, by działał we wszystkich ważnych przeglądarkach (czasem ci panowie idą jak na dzisiejsze czasy nieco za daleko i piszą coś o... IE 5.5, na przykład; możesz to zignorować). Rozdział koncentruje się właśnie na procesie pisania tego kodu CSS. Wraz z tłumaczeniem dlaczego tak, a nie inaczej. Meyer daje od razu rozwiązanie wysokiej jakości, a Dan najpierw pokazuje typowy kod, jaki napisałoby większość koderów frontendowych. A potem tłumaczy, czemu tak jest źle i jak to zrobić lepiej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1