Pisanie stron bez php/js :/ - Bezsens

0

Witam :)
Mam pewien problem i tyczy się on pisania stron..Chciałem zostać webmaster/web-developerem jak zwał tak zwał i robię już rzeczy w tym kierunku umiem (99%) (x)html i css i chciałbym napisać swoją stronę i już zaistnieć w sieci.. ale hmm pisząc pierwsze linijki kodu chcę zrobić coś ze strona np. losowy plik jpeg/gif albo rozsuwane menu..nowoczesny odtwarzacz mp3.Ale do tych "zaawansowanych" rzeczy (dla mnie,być może nie dla was) potrzebuje znajomości JavaSa lub PHP..a tu znow trzeba zmarnować kilka dni czytając jakaś książkę i przyswajając nowy język..tak tak jest w sieci pełno gotowych skryptów ale ja nie chce kopiować bezmyślinie kodu nawet nie wiedząc jak takowy działa I teraz pytanie czy jest wgl sens pisząc strone www w html/css bez jezyków skryptowych??

P.S . Pytanie nr.2 co to jest JQuery i do czego on służy??

0

HTML i CSS to jest front development, chociaż nie cały - do front developmentu zalicza się też JavaScript.
Backend (czyli skrypt wykonywany po stronie serwera) to najczęściej PHP lub ASP.NET (nie polecam uzależniać swojej aplikacji od Microsoftu na początek).

Tak jak w medycynie jest lekarz zajmujący się dermatologią, a drugi chirurgią - tak webdeveloperzy mogą wybrać między frontendem, a backendem. Oczywiście w tej drugiej - odrzuconej dziedzinie też trzeba się kształcić - często stworzenie samemu czegokolwiek bez znajomości HTMLa czy CSSa jest tak samo niemożliwe jak bez znajomości PHP, ASP czy Pythona. Podsumowując, nauka nie jest "stratą czasu" i na pewno w las nie pójdzie. Ucz się PHP i JS, a możliwe że po kilku latach będziesz bardzo dobrze programował w tej dziedzinie.

Dwa: JQuery to framework do JavaScriptu, jako że każda przeglądarka ma swoje fanaberie - usprawnia pracę poprzez unifikowanie tego.

0

Co do 2 to są jeszcze biblioteki alternatywne, jak mój wybór, Prototype.

Co do CSS to pewną dynamikę na stronie można wprowadzić przy użyciu tylko CSS, ja np. zrobiłem menu, które wysuwa się po bokach strony bez użycia JS.

0
Demonical Monk napisał(a)

Backend (czyli skrypt wykonywany po stronie serwera) to najczęściej PHP lub ASP.NET (nie polecam uzależniać swojej aplikacji od Microsoftu na początek).

To nie jest wybór między Microsoftem a nie Microsoftem. To wybór między czytelnym językiem i brzydkim językiem.

0

Że który jest brzydki? ASP? Ja stoję murem za PHP, bo chociaż odsetek idiotów jest ogromny, to da się czynić cuda w tym języku jak w każdym innym - kwestia programisty. ASP to szit jakich mało. Największa bolączka tego, to fakt że nie można się odwołać do $_POST['costam'], musi być taki obiekt formularza parsowany na serwerze i jeszcze do tego wygeneruje sie z tego kod HTML specyficzny dla worda, omg...

0

A ja powiem ostentacyjnie j***ć ASP.NET i PHP!!! Walić w RoR :)

0
Demonical Monk napisał(a)

ASP to szit jakich mało. Największa bolączka tego, to fakt że nie można się odwołać do $_POST['costam']

To, że nie ma jakichś udziwnionych, nieeleganckich tablic globalnych to nie jest problem.
Dane z posta dostępne są bez problemu, wiec w czym rzecz?

jeszcze do tego wygeneruje sie z tego kod HTML specyficzny dla worda, omg...

Jaki kod chcesz, taki wygenerujesz.

Rozróżniasz język opisu od języka programowania? Pod ASP.NET programować można np. w C#, w którym nie ma idiotyzmów w postaci konieczności rozpoczynania nazw zmiennych jednym słusznym znakiem.

0

zmarnować kilka dni czytając jakaś książkę

z takim podejściem to zaopatrz się w łopatę w tesco i idź odwalać śnieg, a na wiosnę przyda się ktoś do wykopania 15km rowu..

0
Carrera napisał(a)

..a tu znow trzeba zmarnować kilka dni czytając jakaś książkę i przyswajając nowy język..

Ahahahaha, co Ci da przeczytanie książki? Będziesz w stanie poznać z wyglądu, że coś jest napisane w php lub js? Programowania nie nauczysz się tylko czytając książkę... i nie zrobisz tego w kilka dni... No chyba, że jesteś totalnym geniuszem to przepraszam. ROFL... umarłem :D

0

Jak na moje co do technologi ServerSide to bynajmniej nie PHP. Ja proponuję nauczyć się (wybierz najpierw jedno):

  • Rails/Rack (Ruby)
  • ASP.NET (C#, ponieważ VB bynajmniej nie jest prosty)
  • Pylons/Django (Python)
    Jeśli już ostatecznie i bezspornie ma być PHP to jakiś framework oraz system szablonów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1