[Javascript] dynamicznie ladowana zawartosc a odswierzanie..

0

czesc wszystkim

krotko: mam strone z dynamicznym ladoaniem zawartosci do div'a.
problem polega na tym, ze po odświeżeniu strony, zawartosc diva wraca do pierwotnego (domyslnego) stanu. to samo z zapisywaniem strony do ulubionych.
da sie to jakosc obejsc czy nie bardzo?;/

//moze wykorzystac do tego odwolania (w sensie anchor )?
odwolanie zostalo by zapisane w ulubionych jako czesc adresu a jednoczesnie pregladarka nie <ort>odswierzala </ort>by strony.

0

ajax history - zapisujesz aktualna lokalizacje po #, potem przy ladowaniu strony sprawdzasz fragment i odpowiednio pobierasz treść ajaxem.

0
<script>
function getUrlVars(Hashtype)
	{
	var vars = [], hash;
	var hashes = window.location.href.slice(window.location.href.indexOf((Hashtype ? "#": "?")) + 1).split('&');
		for(var i = 0; i < hashes.length; i++)
		{
			hash = hashes[i].split('=');
			vars.push(hash[0]);
			vars[hash[0]] = hash[1];
		}
	return vars;
	}
	var hash = getUrlVars(true); 

if(hash['LoadDiv']=="true")
GetAjax("page");
</script>

Tak to robie. getUrlVars(true) zwraca tablice tak jak w php z $_GET, ale w tym przypadku nie zwraca to co jest po ? lecz po #. Aby pobrać tablice GET jak w php, to ustaw na false lub puste zostaw.
Czyli:

Twoj url: index.php?text=motor#text=motocykl

var hash = getUrlVars(true); 
var get = getUrlVars(); 
alert(hash['text']); //da wynik motocykl
alert(get['text']); //da wynik motor
0

o, dzieki wielkie! [browar]

0

hmm dodam moze tutaj jeszcze jedno pytanie zeby nie zasmiecac forum:
powiedzmy ze gdzies na stronie mam link:
href="#show=home"
czy da sie wywolac funkcje js w momencie klikniecia na ten link?
czy jedynym wyjsciem jest np przypisanie onclick?
tylko ze wtedy, onclick jest wywolywane zanim do adresu zostanie dodany ten parametr #show=... :/
zalezy mi na tym zeby link wygladal tak a nie inaczej, zeby jak ktos bedzie chcial go otworzyc w nowym oknie to zeby zadzialalo.

0

to nie korzystaj z adresu, a atrybutu href kliknietego elementu.

0
nav napisał(a)

to nie korzystaj z adresu, a atrybutu href kliknietego elementu.

zapomnialem dodac, ze jestem poczatkujacy :/

0

onclick="return x(this);" +

function x(element) {
// element.href!
return true; // przegladarka przechodzi do wskazanego fragmentu.
}

0

dzieki! [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1