[HTML]stykanie się obrazków + strict

0

Witam, mam taki plik:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

<HTML>
<HEAD>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<TITLE>WWW.www</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<DIV>


<TABLE border="0"  width="100">
<TR>
<TD>
<A href="index.php"><IMG alt="cooooos" src="abc.jpg" style="border:0;height:100px; width:100px;"></A>
</TD>
</TR>
<TR>
<TD>
<A href="index.php"><IMG alt="cooooos" src="abc.jpg" style="border:0;height:100px; width:100px;"></A>
</TD>
</TR>
</TABLE>


<A href="index.php"><IMG alt="cooooos" src="abc.jpg" style="border:0;height:100px; width:100px;"></A>



</DIV>
</BODY>
</HTML>
i chciał żeby obrazki się stykały.Co na to poradzić??

Metoda, która działa(ale chciałbym w strict bo ponoć lepiej):
Zamiennie pierwszej linii na:<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
Metoda, która nie działa
Dodaniecellpadding="0" cellspacing="0"

0

Metoda, która działa(ale chciałbym w strict bo ponoć lepiej):
Zamiennie pierwszej linii na:<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
Metoda działa tylko pod FireFox, ale nie działa pod Internet Explorer.

0

Nie bardzo rozumiem o jakich metodach mówisz. Jeśli chcesz żeby obrazki w tabelce były obok siebie to po prostu musisz ustawić odstępy w tabeli na 0, cellspacing="0" cellpadding="0". Tak w ogóle to radziłbym zrobić to na DIVach.

<div style="float:left"><img src="1.jpg" /></div><div style="float:left"><img src="1.jpg" /></div><div style="clear:both"></div>
0
jagi napisał(a)

Nie bardzo rozumiem o jakich metodach mówisz.
Metodach rozwiązywania problemów(to słowo ma wiele znaczeń nie tylko jedno w programowaniu, sorry)

jagi napisał(a)

Jeśli chcesz żeby obrazki w tabelce były obok siebie to po prostu musisz ustawić odstępy w tabeli na 0, cellspacing="0" cellpadding="0". Tak w ogóle to radziłbym zrobić to na DIVach.

<div style="float:left"><img src="1.jpg" /></div><div style="float:left"><img src="1.jpg" /></div><div style="clear:both"></div>

Takie coścellspacing="0" cellpadding="0" jak pisałem nie działa

Dzięki za odpowiedz, teraz po kombinuje i mam nadzieje, że będzie działać ;)

0

A jakie polecenie z stylów CSS użyć żeby się stykały w pionie?

0
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
<TITLE>WWW.FLIG.PL</TITLE>
</head>
<body>


<table cellpadding="0" cellspacing="0" width="545">
 <tr>
  <td><img src="abc.jpg" width="90" height="70"></td>
 </tr>
</table>
<table cellpadding="0" cellspacing="0" width="545">
 <tr>
  <td><img src="abc.jpg" width="90" height="70"></td>
 </tr>
</table>


</body>
</html>

To jest kod działający lecz dla DOCTYPE takiego |<!DOCTYPE html PUBLIC "-*W3C*DTD HTML 4.01*EN" "http:*www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">| nie potrafie wyświtlić tego samego efektu, może ktoś mi pomoże?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1