Jeden obrazek łądowany wiele razy

0

Witam,
zauwazyłem że przeglądarka ładuje jeden obrazek wiele razy w przypadku wielokrotnego wystąpienia linku. Nie da sie jakoś ograniczyć tego? Nie ma tu żadnej oszczędności...

0

zwykle jest tak, ze jesli w wielu miescach jest ten sam obrazek (to znaczy w tej samej sciezce i o tej samej nazwie!) to przegladarka laduje go raz! Tak wiec zapewne to jest "ten sam obrazek" ale w roznych plikach lub w roznych sciezkach dostepu.

0

A w jaki konkretnie sposób to "zauważyłeś"?
Bo ten obrazek mógł być ściągnięty raz, a w dalszej części strony pojawiał się z opóźnieniem dlatego, że ta część strony została wyrenderowana z opóźnieniem?
Jeśli obrazek się ściąga (nie ładuje) kilka razy - ustaw dla niego nagłówki expire.

0

Obserwuje logi serwera.

2008-09-28 22:10:36 83.168.x.x- GET /icons/txt.gif - 200 1391 352 0.000 
2008-09-28 22:10:36 83.168.x.x- GET /icons/txt_m.gif - 200 348 354 0.000 
2008-09-28 22:10:36 83.168.x.x- GET /icons/txt.gif - 200 1391 352 0.000 
2008-09-28 22:10:36 83.168.x.x- GET /icons/txt_m.gif - 200 348 354 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt.gif - 200 1391 352 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt_m.gif - 200 348 354 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt.gif - 200 1391 352 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt_m.gif - 200 348 354 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt.gif - 200 1391 352 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt_m.gif - 200 348 354 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt.gif - 200 1391 352 0.000 
2008-09-28 22:10:37 83.168.x.x- GET /icons/txt_m.gif - 200 348 354 0.000 

Jaki widać wywołania są takie same, a po czasie widać, że wielokrotne wywołanie.

Zaznaczę, że sporo sie dzieje javascriptem...

0

Czy adres do obrazka w kazdym miejscu na stronie jest taki sam? Znaczy czy przegladarka dostaje zawsze ten sam adres obrazka?

0

Taki sam...

0

odpowiedź dostałeś w trzecim poście

0
id02009 napisał(a)

ustaw dla niego nagłówki expire.

A jak to niby sie robi?

0

Ok ,a jak nie używam apache? Moj server to Key Focus.

0

Protokół http jest jeden, jak twój serwer nie obsługuje nagłówków expire ani cache-control, to możesz samemu serwować grafikę.
Zamiast umieszczać linki bezpośrednio do img, daj link do skryptu, który danego img-a wczyta, wyśle header, a następnie wypluje zawartość obrazka.
Ale zanim zabierzesz się za implementację, poczytaj tutaj: http://www.google.pl/search?q=rtfm&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1