[WWW] wideorozmowa

0

czy obecny stan technologii tworzenia stron WWW pozawala na stworzenie wideorozmowy pomiędzy dwiema osobami? Nie chodzi mi o odtwarzanie plików, ale o wymianę informacji w czasie rzeczywistym pomiędzy przeglądarkami(stronami otwartymi w nich), ewentualnie poprzez jakieś medium(aplikację), ale bezpośrednio byłoby szybciej...

Wolałbym bez użycia apletów javy, sam javascript, php(ewentualnie inna aplikacja nie działająca przez HTTP, ale żeby javascript mógł się z nią komunikaować, chociaż pewnie wymyślam, bo nie spotkałem się z czystymi gniazdami w js), a może istnieją jakieś gotowe komponenty na stronę do tego celu, chociaż pewnie nie...

ewentualnie z udziałem jakich klas javy można by o zrealizować, liczę że istnieją gotowe klasy do odtwarzania video...

0

IMO nie ten dział. Raczej do Webmastering lub do Nietuzinkowych tematów.

0

może i nie ten, byle uzyskać odp na pytanie

0

flash czy shockwave ma chyba możliwość używania kamerki i mikrofonu ( w opcjach playerka można wybrać czy ma mieć do tego sprzętu dostęp )

można by na stronach od tych zabawek poszperać, pewnie jakieś info się znajdzie

0

o wielkie dzięki za odp.
http://www.flashzone.pl/item/1637/Camera-get/

sama obsługa kamerki nie wydaje się skomplikowana, czyli samo wyświetlanie obrazu nie było by problemem(plus tam mowa o jakimś obiekcie video, zapewne do niego trzeba będzie przesyłać dane), ale teraz kwestia samej transmisji przeglądarka+przeglądarka, bo teraz przecież flash musi być dodatkowo odpowiedzialny za pobieranie danych/wysyłanie, a flasha jeszcze nie używałem, nie znam go, czy jest zdolny do tego typu transmisji?

Ewentualnie wymyśliłem coś takiego:
wstawka gg
z tego co zauważyłem istnieje możliwość przypisania jakiegoś protokołu dla tego href'a, gdybym stworzył swój wpis dla tego odnośnika, który uruchamiał by mój program, przekazując mi ten parametr z odnośnika, napisałbym swój program do obsługi wideo, DirectShow mi pomoże i jakoś będzie i z poziomu przeglądarki przez taki odnośnik by się uruchamiał jako wiedorozmowa...
oczywiście wiąże się to z instalacją programu, ale co zrobić jak innego wyjścia nie będzie...

0

flashowe byłoby fajne bo ze stronki by działało, sądzę że powyżej 1Ghz zamulać nie będzie, ewentualnie detale można obciąć

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1