[WWW] Kilka pytań

0

Witam! Mam pewną sprawę.

Sprawa #1
Jak zrobić, żeby strony miały adres np. index.php?news? Np. Mam stronę index.php i stronę news.php i chciałbym, żeby po kliknięciu linka pojawiło się index.php?news.

Sprawa #2
Widziałem wielokrotnie coś takiego, że po wpisaniu jakiejśkolwiek subdomeny do adresu strona pojawiała się zmieniona (w odpowiednim miejscu pojawiał się ten wyraz)
np. www.[nazwa].homo.com

Sprawa #3
Jak mogę zrobić zamianę tekstu na obrazek? Proszę o działający skrypt bądź podpowiedź.

Sprawa #4
Widziałem czasami obrazki, które zmieniały się pod wpływem różnych operacji (np. status serwera na gtam.info, gdzie na obrazku były wyświetlane aktualne staty serwa)
Jak mogę coś takiego uzyskać? (nie chodzi mi o staty tylko obrazek generowany przy zmianie statów)

Proszę o odpowiedź
IgiKoval

0
$_GET = array_keys($_GET);
include($_GET[0] . '.php');

Oczywiście trzeba się jeszcze zabezpieczyć, czy szukany plik istnieje, XSS itp.

Lub mod_rewrite dla Apache.

  1. pod Apache to mod_rewrite i dynamiczne subdomeny

  2. GD

  3. GD

0

Ad2. Można też użyć w php $_SERVER['HTTP_HOST'] i zrobić ServerAlias *.domena.tld

0

Yep, ale wciąż musisz mieć DNS z wpisem wildcard, ewentualnie dodawanymi dynamicznie subdomenami (aczkolwiek to nie zawsze i do tego utrudnia życie mocno).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1