[serwer] podobno nie działający mod_rewrite

0

Cześc,

Mam nadzieje, że to dobra kategoria do tego tematu, bo raczej dział software/hardware by się do tego nadawał średnio.

A teraz do rzeczy.

Zainstalowałem sobie serwer (pod Winxp) XAMPP, w pliku httpd.conf odkomentowałem linijkę:

LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

Znalazłem poradnik w sieci odnośnie mod_rewrite:
http://www.bilsoftware.com/php-mod_rewrite-1.html

Zrobiłem wg. instrukcji, plik test.php

<?

if (!empty($sprawdz_mod_rewrite)) {
	$rewrite_result = 1;
} else {
	$rewrite_result = 0;
}
if ($rewrite_result == 1) {
	echo 'Mod_Rewrite jest zainstalowany na tym serwerze';
} else {
	echo 'Mod_Rewrite nie jest zainstalowany na tym serwerze 
lub jest błędnie skonfigurowany';
}
?>

i plik .htaccess

Options +FollowSymLinks
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteRule ^(test.php)$ test.php?sprawdz_mod_rewrite=1 [QSA]
RewriteRule ^$ test.php?sprawdz_mod_rewrite=1 [QSA]
</IfModule>

Niestety wywala mi komunikat:

Mod_Rewrite nie jest zainstalowany na tym serwerze lub jest błędnie skonfigurowany

Pytanie: Czy coś jeszcze trzeba skonfigurować, aby mod_rewrite działał poprawnie? Nie miałem jeszcze nigdy okazji nim się bawić na lokalnym serwerze, a google nic takiego nie podpowiada co do mojej sytuacji.

0

Masz stara wersje poradnika, napisz w ten sposob:

...(!empty($GET['sprawdz_mod_rewrite']))...
0
johny_bravo napisał(a)

Masz stara wersje poradnika, napisz w ten sposob:

...(!empty($GET['sprawdz_mod_rewrite']))...

ja natomiast proponowalbym:

if(isset($_GET['sprawdz_mod_rewrite'])) { ... }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1