Pozycjonowanie sklepu internetowego.

0

Witam,
Znalazłem np taki sobie sklep http://www.gwp.pl/
Fajnie jest spozycjonowany bo po wpisaniu np tytulu ksiazki odnajdowany jest link akurat do tego produktu.
np www.gwp.pl/products/3022.html
Teraz mam pytanie jak to wyglada przy np dodawaniu nowego preoduktu przez firme, czy po dodaniu jest stworzona Od razu stronka htmlowa , zeby roboty ja mogly zczytac?

Czyli np dodajemy kolejny produkt np o id=5000 i autoamtycznie tworzna jest stronka 5000.html w katalogu products , tak to wyglada?

0
tomkiewicz napisał(a)

http://www.google.pl/search?q=mod+rewrite&lr=lang_pl

No ok , adres jest zamieniony na bardziej czytelny ale teraz jak wyglada sam mechanizm pozycjonowania produktow sklepu ? Jezeli admin dopisze jakis produkt do bazy przez panel to jakos robot musi go znaleŹĆ a przeciez po bazach nie lata :-)
Moje pytanie jak w tym momencie jest realizowane wyszukanie produktu?

0

Jak produkty umieszczone sa w jakims spisie no to robot sobie wszystkie znajdzie. W takich sklepach zazwyczaj zawsze jest jakis spis produktow -kategorie/podkategorie/rodzaj/typ - duzo tego, ale jednak do produktu 'klikajac' robot dojdzie.

0
johny_bravo napisał(a)

Jak produkty umieszczone sa w jakims spisie no to robot sobie wszystkie znajdzie. W takich sklepach zazwyczaj zawsze jest jakis spis produktow -kategorie/podkategorie/rodzaj/typ - duzo tego, ale jednak do produktu 'klikajac' robot dojdzie.

A jak ten spis produktow moze wygladac od strony technicznej mniej wiecej?

0

Chodzi mi o taki normalny spis produktow na stronie. Wchodzisz na przykladowy sklep (powiedzmy z butami) i na przyklad po lewej masz kategorie produktow: sportowe, eleganckie, specjalistyczne, dzieciece, itp. Wchodzisz sobie w kategorie sportowe i masz powiedzmy podzial na marki. Tak jak to w wiekszosci sklepow wyglada - przegladanie w jakis sposob oferty produktow, bez uzycia wyszukiwarki. Poniewaz w ten sposob mozna dotrzec do kazdego produktu, to robot przegladajac pracowicie kazdy link do kazdego produktu dojdzie.

0

@Glina: Weź pod uwagę, że roboty nie "chodzą" ani po naszej bazie, ani po naszych plikach. Taki robot próbuje otworzyć stronę powiedzmy sklep.pl/products/2033.html, wówczas nasz serwer zamienia to na /products.php?id=2033 (przykładowo) i robot dostaje rezultat wykonania takiego zapytania, czyli stronę z produktem. To, że stronka 2033.html nie istnieje na serwerze, to jego nie obchodzi - mało tego - on się o tym nie dowie (człowiek się może domyśleć, że tak prawdopodobnie to jest zrobione, robot widzi stronkę i nie filozofuje ;) ).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1