[JS]window.event.keyCode==13 i formularz

0

mam sobie taki kod i chce abyt po wpisaniu jakiegos tekstu w inputa i nacisnieciu klawisza enter zostalo wykonane window.location='www.wp.pl'. moj problem polega na tym iz po nacisnieciu klawisza enter zostaje wyslany formularz przaz przez co nie wykonuje sie window.location='www.wp.pl' :/ macie jakis pomysł by to obejsc. nadmieniam iz ten imput musi byc w formularzu :)

<script> function a() { if(window.event.keyCode==13) { window.location='www.wp.pl' } } </script> <body> <form> <input type="text" onkeypress="a()"> <input type="submit"> </form> </body>
0
<form action="javascript: void()" onsubmit="return false">
0
Adamo napisał(a)
<form action="javascript: void()" onsubmit="return false">

ale wt€dy nie bede mogol wyslac formularza :/
to co przedstawilem to tylko kawalek kodu ...

0

no to na enter odstaw onsubmit formularza

0
<script> function a() { window.location='www.wp.pl'; return false; } </script> <body> <form onsubmit="return a()"> <input type="text"> <input type="submit"> </form> </body>
0

zrobilem tak jak pozniej. nic to nie dalo :/ moze siegdzies gdzies pomylilem ??

<script> function a() { if(window.event.keyCode==13) { window.location='www.wp.pl' } } function form_onclick() { if(window.event.keyCode==13) { return false; } else { return true; } } </script> <body> <form onsubmit="return form_onclick()"> <input type="text" onkeypress="a()"> <input type="submit"> </form> </body>
0

większość przeglądarek wysyła formularz po naciśnięciu entera w formularzu tylko wtedy gdy znajduje się w nim tylko i wyłącznie jeden input typu text i jeden typu submit

jeżeli formularz nie ma mieć więcej pól to zamień submit na button a w onclick wpisz submit i może będzie

albo może zmień input na textarea ?

możesz to zrobić też na 264 inne sposoby, ale najfajniej by było jakbyś robił wszystko tak jak powinno, bo nie rozumiem czemu po kliknięciu enter miało by się dziać coś innego, w powyższym przykładzie wystarczy nie dać inputowi name a action formularza ustawić na wp i koniec więc łatwiej by było jakbyś napisał wszystko co ma się dziać i w jakim przypadku

0

mam formularz w ktorym jest pole <input type="text" onkeypress="enterx('&lt;?=$link?">&<?=$tab?>_<?=$nazwa?>='+this.value)"> tutaj skladam sobie link na ktory chce przejsc po klikniejciu entera.
function enterx(kat1)
{

		 if(window.event.keyCode==13) { 
		
		   window.open(''+kat1,'_self'); 
		   }
         }

jest to w formularzu poniewaz sa tam jeszcze inne pola ktore sa przetwarzane po wyslaniu przez ta stronke.

0
script
function funkcja();
{
if(window.event.keyCode==13) przekieruj_sobie_stronke'
}
/script

form
<input type="text" onkeyup="funkcja()" />
/form

w formularzu zamiast input type=submit daj input type=image i podepnij do zdarzenia onclick funkcję wysyłającą formularz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1