Na jakie konferencje/warsztaty/wydarzenia chodzicie?

1

Regularnie jestem uczestnikiem:

  • infoShare
  • InternetBeta
  • Meet.js,
  • wszelkiej maści lokalne meetup'y
  • Foundersmind.pl
  • Product dots
  • I Love Marketing/Dev,

a Ty? :) Czy widzicie wciąż sens w wydarzeniach offline? Ja jestem starej daty, ale mam wrażenie, że ludzie urodzeni po 2000, to już raczej wolą wydarzania online. Czy myślicie podobnie? :) Jeśli nie jeździsz na konferencje, to dlaczego?

1

Byłem na PyCon 2023 i wybieram się za rok, polecam!

2

Jak firma zasponsoruje to pojade. Poza tym to żadne, bo sa na tygodniu a w weekend odpoczywam. Wykłady są z reguły totalnie bezużytecznie, ogólnikowe i nic nie wnoszą. Jedynie dla nabywania kontaktów można pojechać, ale to i tak coś powątpiewam, że nagle ktoś wyskoczy z rękawa jakaś oferta, której nie znajdę w internecie skoro nawet mnie nie zna od strony technicznej. I tak trzeba rekrutację przeprowadzić.

1

Ja chodzę tylko na te sponsorowane z pracy i za bardzo ich nie wybieram, ewentualnie na darmowe warsztaty. Na warsztatach wchodzę, zjadam co tam mają na zimnej płycie, czasem dają kupony na piwo i gadżety i tyle. Na konferencjach to tylko gadżety. Wykłady zazwyczaj można znaleźć takie same na youtube ale na żywo nie da się zmienić prędkości odtwarzania na 2x i moje adhd tego nie wytrzymuje.

Nie za bardzo dostrzegam wartości w tych konferencjach / warsztatach, na pewno bym nie wydał na nie z własnej kieszeni kilkuset złotych czy kilku tysi, ale może bywałem na złych wykładach albo czegoś nie rozumiem i nie umiem z tego skorzystać ani złapać nowych kontaktów.
Czasem da się pobawić nowinkami technologicznymi czego nigdzie indziej się nie doświadczy i podłapać kilka nowych buzzwordów i chyba głównie po to jeszcze bywam choć na ostatnim takim wydarzeniu byłem jeszcze przed covidem.

1
  • Devoxx
  • 4Developers
  • Confidence
  • Wroc#
  • BB Days 4 IT

Oprócz BBDays4IT które są darmowe i odbywają się w moim mieście, to pozostałe tylko z budżetu pracodawcy i tylko jeśli zbierze się ekipa na wyjazd.

1
pradoslaw napisał(a):

a Ty? :) Czy widzicie wciąż sens w wydarzeniach offline?

Jak są za darmo (ew. w sponsoringu z wiktem i opierunkiem) to czemu nie? Byleby by były w jakiejś sensownej lokalizacji np. Kazimierz Dolny, Krynica, Zamość a nie tylko War-Krk-Wro-Trójmiasto :(

1

Boiling Frogs

A poza tym, to raczej nie ma nic godnego uwagi.

1

Dostałem z 4P wjazd za free na 4developers to głupio było nie skorzystać.

Wielką przewagą spotkań/konferencji offline jest bufet/przekąski/przerwa obiadowa.
Ale z drugiej strony - za cenę takiej przeciętnej konfy to możesz przez tydzień sobie zjeść obiad w całkiem niezłej restauracji. Także - zdania ekspertów są podzielone ;)

2

Ale z drugiej strony - za cenę takiej przeciętnej konfy to możesz przez tydzień sobie zjeść obiad w całkiem niezłej restauracji. Także - zdania ekspertów są podzielone ;)

Heh, gdzie te czasy gdy wejście na Scalara kosztowała stówkę :(

1

Byłem raz, na chyba 3 miesiące przed lockdownem i było całkiem spoko, poszedłbym w sumie kolejny raz ale nie za bardzo wiem gdzie znajdować takie meetupy w swojej okolicy

1

Ostatnio na zadne bo nie mam kiedy (co najwyzej ogladam wyklady, glownie z Devox albo Devox Poland). Dawniej chodzilem na wszelkiego rodzaju meetupy (w szczegolnosci JUG ) i wszystko gdzie sie okazja trafila (czytaj siedzenie w budce firmowej, wejsciowka z pracy/konkursu albo sie zalapalem z prezentacja) samemu w sumie tylko na Confidence kiedys kupilem zeby w CTFa zagrac :P

JDD, Geecon, Confitura, BoilingFrogs, 4Dev, DevCrowd, Programistok, Confidence, SpreadIT.
Imladris (konferencja (?) fantasy)

Wazne jest nastawienie, jade glownie zeby z ludzmi pogadac, wyklady sa jako bonus, jak mnie prezentacja nudzi wole wyjsc i porozmawiac z ludzmi z budek firmowych co robia itp. W szczegolnosci ze wtedy nie ma tloku.

Za to nie lubie konferencji online, po obejrzeniu jednego, maks 2 wykadow zaczyna mnie nuzyc.

0
Escanor16 napisał(a):

Byłem raz, na chyba 3 miesiące przed lockdownem i było całkiem spoko, poszedłbym w sumie kolejny raz ale nie za bardzo wiem gdzie znajdować takie meetupy w swojej okolicy

Ale iż https://www.meetup.com/ nic nie pokazuje? O jest darmowa konferencja o Scali w piątek i meetup funkcyjny we wtorek. Uwielbiam życie przy Warszawie XD

0

Devoxx, JDD ✌️

0

Darmowe. Czyli niemal wyłącznie jakieś małe meetupy u mnie w mieście.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1