Jak skompliować aplikację na androida?

0

Witam.

Jak w tytule. Czy ktoś posiada taką kombinację. Potrzebuję wersji różnych składników, które pomogą mi ponownie uruchomić kompilację do Androida.

Pozdrawiam
Radek Glebicki

1

Czyli co dokładnie chcesz zrobić? 🧐

@Radosław Głębicki Bardzo ciężko Ci pomóc, bo nie wiem co dokładnie chcesz zrobić i z czym masz problem. Co to znaczy "które pomogą mi ponownie uruchomić kompilację do Androida."? 🤔

0

W Fedorze 30 jeśli ktoś uzywa buildozera do tworzenia pakietów apk są składniki jak sam buildozer, kivy, python, cython i inne. One posiadają wersje i jakaś mieszanka wersji pozwala na kompilację. Jesli ktoś jest bardziej zaawansowany to prawdopodobnie jest w stanie wskazać mi listę potrzebnych pakietów w wymaganych wersjach.

0
Radosław Głębicki napisał(a):

W Fedorze 30 jeśli ktoś uzywa buildozera do tworzenia pakietów apk są składniki jak sam buildozer, kivy, python, cython i inne. One posiadają wersje i jakaś mieszanka wersji pozwala na kompilację. Jesli ktoś jest bardziej zaawansowany to prawdopodobnie jest w stanie wskazać mi listę potrzebnych pakietów w wymaganych wersjach.

A jak zainstalujesz najnowsze wszystkiego to nie zadziała?

0

Nie

0
Radosław Głębicki napisał(a):

Nie

To pokaż błąd który Ci wyskakuje jak je zainstalujesz - albo co się takiego dzieje że nie działa?

1

Zapytaj tego od kogo wziąłeś projekt. Jeśli to zawiedzie, to możesz próbować sprawdzić pliki projektu, tam mogą być wskazówki co do wersji.
Szukałbym od: Pipfile, Pipfile.lock, requirements.txt, pyproject.toml , runtime.txt itp.

0

to zrobiłem ostatnie:

Successfully installed buildozer-1.5.0 distlib-0.3.8 filelock-3.12.2 importlib-metadata-6.7.0 pexpect-4.9.0 platformdirs-4.0.0 ptyprocess-0.7.0 sh-1.14.3 typing-extensions-4.7.1 virtualenv-20.25.0 zipp-3.15.0

A błąd:

# Command failed: ['/usr/bin/python3', '-m', 'pythonforandroid.toolchain', 'create', '--dist_name=calcNotes', '--bootstrap=sdl2', '--requirements=python3,kivy', '--arch=arm64-v8a', '--arch=armeabi-v7a', '--copy-libs', '--color=always', '--storage-dir=/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a', '--ndk-api=21', '--ignore-setup-py', '--debug']

Wcześniej: buildozer android clean

wiele razy distclean

a ten błąd to po zwyczajnym: android debug

0

Zobacz sobie, czy masz pythona we wskazanej lokalizacji i czy masz moduł pythonforandroid.

  1. /usr/bin/python3 --version jest ok
  2. Czy masz zainstalowane pythonforandroid.toolchain, np.
    pip show pythonforandroid albo
    python -c "import pythonforandroid.toolchain"
0
yarel napisał(a):

Zapytaj tego od kogo wziąłeś projekt. Jeśli to zawiedzie, to możesz próbować sprawdzić pliki projektu, tam mogą być wskazówki co do wersji.
Szukałbym od: Pipfile, Pipfile.lock, requirements.txt, pyproject.toml , runtime.txt itp.

to mój projekt i wszystkie wymagane pliki są w katalogu z .buildozer. To działało tylko zacząłem aktualizować środowisko i przestało kompilować.

0
yarel napisał(a):

Zobacz sobie, czy masz pythona we wskazanej lokalizacji i czy masz moduł pythonforandroid.

  1. /usr/bin/python3 --version jest ok
  2. Czy masz zainstalowane pythonforandroid.toolchain, np.
    pip show pythonforandroid albo
    python -c "import pythonforandroid.toolchain"

Python w wersji: Python 3.7.7
PythonForAndroid w wersji: python-for-android 2021.9.5

Żadnego toolchaina nie mam zainstalowanego. Ani pip list
ani jako pakiet w systemie typu rpm

0

Może ważniejszy niż koniec to jest początek odkąd zaczyna sypać błedami. Od pyjnius?

[INFO]:    Building pyjnius for arm64-v8a
[INFO]:    jnius apparently isn't already in site-packages
[INFO]:    Cythonizing anything necessary in pyjnius
[INFO]:    -> directory context /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/pyjnius-sdl2/arm64-v8a__ndk_target_21/pyjnius                                            
[DEBUG]:   -> running python3 -c import sys; print(sys.path)
[DEBUG]:        ['', '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/Lib', '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/Lib/site-packages', '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/temp.linux-x86_64-3.10', '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/lib.linux-x86_64-3.10', '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/scripts-3.10', '/usr/local/lib/python310.zip', '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/Lib']
[DEBUG]:   cwd is /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/pyjnius-sdl2/arm64-v8a__ndk_target_21/pyjnius
[INFO]:    Trying first build of pyjnius to get cython files: this is expected to fail
[DEBUG]:   -> running python3 setup.py build_ext -v
[DEBUG]:        warning: [options] bootstrap class path not set in conjunction with -source 7
[DEBUG]:        warning: [options] source value 7 is obsolete and will be removed in a future release
[DEBUG]:        warning: [options] target value 7 is obsolete and will be removed in a future release
[DEBUG]:        warning: [options] To suppress warnings about obsolete options, use -Xlint:-options.
[DEBUG]:        4 warnings
[DEBUG]:        running build_ext
[DEBUG]:        building 'jnius' extension
[DEBUG]:        /home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -Wno-unused-result -Wsign-compare -DNDEBUG -g -fwrapv -O3 -Wall -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/python3/arm64-v8a__ndk_target_21/python3/Include -DANDROID -I/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/sysroot/usr/include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/python-installs/calcNotes/arm64-v8a/include/python3.1 -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/Include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build -c jnius/jnius.c -o build/temp.linux-x86_64-3.10/jnius/jnius.o
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:12695:19: warning: assigning to 'jchar *' (aka 'unsigned short *') from 'const jchar *' (aka 'const unsigned short *') discards qualifiers [-Wincompatible-pointer-types-discards-qualifiers]
[DEBUG]:          __pyx_v_j_chars = (__pyx_v_j_env[0])->GetStringChars(__pyx_v_j_env, __pyx_v_j_string, NULL);
[DEBUG]:                          ^ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55868:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55870:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55973:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55975:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:56205:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:56207:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57033:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57035:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57322:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57324:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57561:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57563:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59610:37: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_LocalRef.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59621:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_ByteArray.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59630:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaObject.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59638:45: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClassStorage.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59651:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClass.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59667:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaField.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59681:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaMethod.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        fatal error: too many errors emitted, stopping now [-ferror-limit=]
[DEBUG]:        1 warning and 20 errors generated.
[DEBUG]:        error: command '/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang' failed with exit code 1
Exception in thread background thread for pid 3456:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib64/python3.7/threading.py", line 926, in _bootstrap_inner
    self.run()
  File "/usr/lib64/python3.7/threading.py", line 870, in run
    self._target(*self._args, **self._kwargs)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 1641, in wrap
    fn(*rgs, **kwargs)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 2569, in background_thread
    handle_exit_code(exit_code)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 2269, in fn
    return self.command.handle_command_exit_code(exit_code)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 869, in handle_command_exit_code
    raise exc
sh.ErrorReturnCode_1: 

  RAN: /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/python3 setup.py build_ext -v

  STDOUT:
warning: [options] bootstrap class path not set in conjunction with -source 7
warning: [options] source value 7 is obsolete and will be removed in a future release
warning: [options] target value 7 is obsolete and will be removed in a future release
warning: [options] To suppress warnings about obsolete options, use -Xlint:-options.
4 warnings
running build_ext
building 'jnius' extension
/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -Wno-unused-result -Wsign-compare -DNDEBUG -g -fwrapv -O3 -Wall -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/python3/arm64-v8a__ndk_target_21/python3/Include -DANDROID -I/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/sysroot/usr/include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/python-installs/calcNotes/arm64-v8a/include/python3.1 -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/Include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build -c jnius/jnius.c -o build/temp.linux-x86_64-3.10/jnius/jnius.o
jnius/jnius.c:12695:19: warning: assigning to 'jchar *' (aka 'unsigned short *') from 'const jchar *' (aka 'const unsigned short *') discards qualifiers [-Wincompatible-pointer-types-discards-qualifiers]
  __pyx_v_j_chars = (__pyx_v_j_env[0])->GetStringChars(__pyx_v_j_env, __pyx_v_j_string, NULL);
                  ^ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55868:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55870:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55973:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55975:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:56205:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:56207:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57033:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57035:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57322:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57324:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57561:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57563:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:59610:37: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_LocalRef.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59621:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_ByteArray.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59630:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaObject.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59638:45: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClassStorage.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59651:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClass.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59667:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaField.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59681:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaMethod.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
fatal error: too many errors emitted, stopping now [-ferror-limit=]
1 warning and 20 errors generated.
error: command '/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang' failed with exit code 1


  STDERR:


[INFO]:    pyjnius first build failed (as expected)
[INFO]:    Running cython where appropriate
[INFO]:    Cythonize jnius/jnius.pyx
[DEBUG]:   -> running python3 -cimport sys; from Cython.Compiler.Main import setuptools_main; sys.exit(setuptools_main()); ./jnius/jnius.pyx
[DEBUG]:   -> running python3 setup.py build_ext -v
[DEBUG]:        warning: [options] bootstrap class path not set in conjunction with -source 7
[DEBUG]:        warning: [options] source value 7 is obsolete and will be removed in a future release
[DEBUG]:        warning: [options] target value 7 is obsolete and will be removed in a future release
[DEBUG]:        warning: [options] To suppress warnings about obsolete options, use -Xlint:-options.
[DEBUG]:        4 warnings
[DEBUG]:        running build_ext
[DEBUG]:        building 'jnius' extension
[DEBUG]:        /home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -Wno-unused-result -Wsign-compare -DNDEBUG -g -fwrapv -O3 -Wall -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/python3/arm64-v8a__ndk_target_21/python3/Include -DANDROID -I/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/sysroot/usr/include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/python-installs/calcNotes/arm64-v8a/include/python3.1 -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/Include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build -c jnius/jnius.c -o build/temp.linux-x86_64-3.10/jnius/jnius.o
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:12695:19: warning: assigning to 'jchar *' (aka 'unsigned short *') from 'const jchar *' (aka 'const unsigned short *') discards qualifiers [-Wincompatible-pointer-types-discards-qualifiers]
[DEBUG]:          __pyx_v_j_chars = (__pyx_v_j_env[0])->GetStringChars(__pyx_v_j_env, __pyx_v_j_string, NULL);
[DEBUG]:                          ^ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55868:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55870:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55973:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:55975:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:56205:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:56207:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57033:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57035:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57322:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57324:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57561:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            ++Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:57563:5: error: expression is not assignable
[DEBUG]:            --Py_REFCNT(o);
[DEBUG]:            ^ ~~~~~~~~~~~~
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59610:37: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_LocalRef.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59621:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_ByteArray.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59630:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaObject.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59638:45: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClassStorage.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59651:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClass.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59667:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaField.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        jnius/jnius.c:59681:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
[DEBUG]:          __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaMethod.tp_print = 0;
[DEBUG]:          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
[DEBUG]:        fatal error: too many errors emitted, stopping now [-ferror-limit=]
[DEBUG]:        1 warning and 20 errors generated.
[DEBUG]:        error: command '/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang' failed with exit code 1
Exception in thread background thread for pid 3493:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib64/python3.7/threading.py", line 926, in _bootstrap_inner
    self.run()
  File "/usr/lib64/python3.7/threading.py", line 870, in run
    self._target(*self._args, **self._kwargs)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 1641, in wrap
    fn(*rgs, **kwargs)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 2569, in background_thread
    handle_exit_code(exit_code)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 2269, in fn
    return self.command.handle_command_exit_code(exit_code)
  File "/home/radek/.local/lib/python3.7/site-packages/sh.py", line 869, in handle_command_exit_code
    raise exc
sh.ErrorReturnCode_1: 

  RAN: /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/python3 setup.py build_ext -v

  STDOUT:
warning: [options] bootstrap class path not set in conjunction with -source 7
warning: [options] source value 7 is obsolete and will be removed in a future release
warning: [options] target value 7 is obsolete and will be removed in a future release
warning: [options] To suppress warnings about obsolete options, use -Xlint:-options.
4 warnings
running build_ext
building 'jnius' extension
/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -Wno-unused-result -Wsign-compare -DNDEBUG -g -fwrapv -O3 -Wall -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/python3/arm64-v8a__ndk_target_21/python3/Include -DANDROID -I/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/sysroot/usr/include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/python-installs/calcNotes/arm64-v8a/include/python3.1 -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/Include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build -c jnius/jnius.c -o build/temp.linux-x86_64-3.10/jnius/jnius.o
jnius/jnius.c:12695:19: warning: assigning to 'jchar *' (aka 'unsigned short *') from 'const jchar *' (aka 'const unsigned short *') discards qualifiers [-Wincompatible-pointer-types-discards-qualifiers]
  __pyx_v_j_chars = (__pyx_v_j_env[0])->GetStringChars(__pyx_v_j_env, __pyx_v_j_string, NULL);
                  ^ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55868:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55870:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55973:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:55975:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:56205:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:56207:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57033:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57035:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57322:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57324:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57561:5: error: expression is not assignable
    ++Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:57563:5: error: expression is not assignable
    --Py_REFCNT(o);
    ^ ~~~~~~~~~~~~
jnius/jnius.c:59610:37: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_LocalRef.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59621:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_ByteArray.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59630:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaObject.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59638:45: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClassStorage.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59651:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClass.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59667:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaField.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
jnius/jnius.c:59681:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaMethod.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^
fatal error: too many errors emitted, stopping now [-ferror-limit=]
1 warning and 20 errors generated.
error: command '/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang' failed with exit code 1


  STDERR:


[INFO]:    STDOUT (last 20 lines of 71):
          __pyx_type_5jnius_5jnius_ByteArray.tp_print = 0;
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^                                                                                 
jnius/jnius.c:59630:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'                                      
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaObject.tp_print = 0;                                                                    
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^                                                                                
jnius/jnius.c:59638:45: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'                                      
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClassStorage.tp_print = 0;                                                              
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^                                                                          
jnius/jnius.c:59651:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'                                      
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaClass.tp_print = 0;                                                                     
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^                                                                                 
jnius/jnius.c:59667:38: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'                                      
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaField.tp_print = 0;                                                                     
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^                                                                                 
jnius/jnius.c:59681:39: error: no member named 'tp_print' in 'struct _typeobject'                                      
  __pyx_type_5jnius_5jnius_JavaMethod.tp_print = 0;                                                                    
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ^                                                                                
fatal error: too many errors emitted, stopping now [-ferror-limit=]                                                    
1 warning and 20 errors generated.                                                                                     
error: command '/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang' failed with exit code 1                                                                                             
[INFO]:    STDERR:

[INFO]:    ENV:
export HOME='/home/radek'
export CFLAGS='-target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/python3/arm64-v8a__ndk_target_21/python3/Include'
export CXXFLAGS='-target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC'
export CPPFLAGS='-DANDROID -I/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/sysroot/usr/include -I/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/python-installs/calcNotes/arm64-v8a/include/python3.1'
export LDFLAGS='  -L/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/libs_collections/calcNotes/arm64-v8a -L/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/python3/arm64-v8a__ndk_target_21/python3/android-build -lpython3.10 -L/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/libs_collections/calcNotes/arm64-v8a -L/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/libs_collections/calcNotes  -L/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/bootstrap_builds/sdl2/obj/local/arm64-v8a '
export LDLIBS='-lm'
export PATH='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin:/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b:/home/radek/.buildozer/android/platform/android-sdk/tools:/home/radek/.buildozer/android/platform/apache-ant-1.9.4/bin:/usr/lib64/qt-3.3/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/home/radek/.composer/vendor/bin:/var/lib/snapd/snap/bin:/home/radek/Dokumenty/python:/home/radek/.local/bin:/home/radek/bin:/home/radek/Dokumenty/python::/home/radek/Dokumenty/python:/home/radek/Dokumenty/python'
export CC='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC'
export CXX='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang++ -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC'
export AR='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/llvm-ar'
export RANLIB='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/llvm-ranlib'
export STRIP='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/llvm-strip --strip-unneeded'
export READELF='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/llvm-readelf'
export OBJCOPY='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/llvm-objcopy'
export MAKE='make -j4'
export ARCH='arm64-v8a'
export NDK_API='android-21'
export LDSHARED='/home/radek/.buildozer/android/platform/android-ndk-r25b/toolchains/llvm/prebuilt/linux-x86_64/bin/clang -target aarch64-linux-android21 -fomit-frame-pointer -march=armv8-a -fPIC -shared'
export BUILDLIB_PATH='/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/lib.linux-x86_64-3.10'
export PYTHONNOUSERSITE='1'
export LANG='en_GB.UTF-8'
export PYTHONPATH='/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/Lib:/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/Lib/site-packages:/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/temp.linux-x86_64-3.10:/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/lib.linux-x86_64-3.10:/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/build/scripts-3.10'
export LIBLINK='NOTNONE'
export COPYLIBS='1'
export LIBLINK_PATH='/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/pyjnius-sdl2/arm64-v8a__ndk_target_21/objects_pyjnius'
export NDKPLATFORM='NOTNONE'

[INFO]:    COMMAND:
cd /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/pyjnius-sdl2/arm64-v8a__ndk_target_21/pyjnius && /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/python3 setup.py build_ext -v

[WARNING]: ERROR: /home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a/build/other_builds/hostpython3/desktop/hostpython3/native-build/python3 failed!                                           

# Command failed: ['/usr/bin/python3', '-m', 'pythonforandroid.toolchain', 'create', '--dist_name=calcNotes', '--bootstrap=sdl2', '--requirements=python3,kivy', '--arch=arm64-v8a', '--arch=armeabi-v7a', '--copy-libs', '--color=always', '--storage-dir=/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-arm64-v8a_armeabi-v7a', '--ndk-api=21', '--ignore-setup-py', '--debug']
0

Zgodnie z manualem upgradowałem cythona z parametrem virtualenv.
P
O dziwo przeszła jedna kompilacja, następnie zmieniłem pliki na inny projekt w katalogu z .buildozer. Zrobiłem android clean i nie przeszło. Zapodałem poprzednie pliki i nie działa. Teraz pojawia się błąd o braku katalogu kivy w katalogu kivy,

FileNotFoundError: [Errno 2] No such file or directory: '/home/radek/Dokumenty/python/forBuildozer/.buildozer/android/platform/build-armeabi-v7a/build/other_builds/kivy/armeabi-v7a__ndk_target_21/kivy/kivy'

Ostatniego kivy brak ale powyżej jest całe kivy jak linkuję kivy do kivy to próbuje nakładać pacze i też się wysypuje.
distclean i wszystko na nowo i też nie pomaga.

0

Jak Ci mocno zależy na Fedorze30 to spróbuj znaleźć obraz na Vagrancie, nie testowałem ale spróbuj poniższego
https://app.vagrantup.com/bento/boxes/fedora-30
albo
https://app.vagrantup.com/generic/boxes/fedora30

0

Chyba zamknę temat bo rozwiązałem problem robiąc wirtualne środowisko w Qemu z fedorą 39. Kompiluje. Był wciąż tam problem, ale okazało się, że miałem rpmy i pip pakiety z tymi samymi programami. O ile pamiętam Cython i Pyjnius były w rpm i jako pip. Wywaliłem i działa.
Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Radek Głębicki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1