Jak zbudować program z GUI i uruchomić go na Windows XP?

0

Witam. Chciałem spróbować programowania GUI nie wiedziałem od czego zacząć, szukałem i szukałem i znalazłem FLTK.
Ponoć programy stworzone za jego pomocą będą leciutkie jak piórko.

Tyle że znam tylko podstawy Pythona, który jest ciężki. 😕

Da się w Pythonie z FLTK zrobić jakieś zwykłe lekkie exe? Jak? czym?

Maksymalnie z 10mb na program. I Ważne jest dla mnie żeby finalny program działał na XP, bo:

FLTK 1.3 is officially supported on Windows (2000,) 2003, XP, and later. Older Windows versions prior to Windows 2000 are not officially supported, but may still work

ale pyFLTK nie działa w Pythonie poniżej wersji 3.10 która wymaga Win10 🙁

Z kolei mi nieoficjalnie działa wersja 3.10 na Windows 7 po dodaniu pliku api-ms-win-core-path-l1-1-0.dll wyciągniętego z nieoficjalnej wersji Blendera dla Win7
Po takim "nielegalnym" zabiegu pip install pyFltk normalnie zadziałało 😀
przykładowe programy się fajnie uruchamiają.

Jakie szczęście że jeszcze są fani starych systemów. My, młode pokolenie z tymi nowymi Windowsami mamy przerąbane. Wszędzie szpiegują i zwiększają wymagania byle kupować nowy sprzęt.

Albo ewentualnie jakiś inny język podobny do Pythona który ma dobrą obsługę FLTK, kompiluje dla starych, ale nie ma składni w stylu C++ bo ja po prostu nie znoszę składni klamerkowej 😵‍💫

0

Prościej niz python sie nie da

0

Ogólnie programy w pythonie udostępnia się po prostu jako kod źródłowy, tak żeby python mógł go uruchomić prosto z tego pliku.

Są rozwiązania takie jak IronPython, ale to jednak raczej alternatywy. Taki "mainstream" to dystrybucja programów jednak w formie kodu źródłowego. Tak czy tak najpewniej będziesz musiał interpreter pythona mieć. Tylko że w "zbudowanych" rozwiązaniach, ten interpreter jest często dołączany do paczki.

1
SiedemBoleści napisał(a):

Da się w Pythonie z FLTK zrobić jakieś zwykłe lekkie exe? Jak? czym?

Lekkie EXE w Pythonie (z FLTK czy bez) to ... tak nie bardzo.
Ostatni "nie tłusty" Python to 1.x (chyba 1.7), a nawet miał filozfię modularną, potem runtime zaczął zawierać WSZYSTKO, ze stronami kodowymi na cały świat itd...

Dodam, przy kosztach runtime jakiegoś interpretera / jakiejś masyzny wortualnej lekkość FLTK przestaje mieć sens

(używałem FLTK, To prawda z tą lekkością, ale w C++. Sama filozofia intepretera - MUSI zawierać WSZYSTKO, bo MOŻE w sursie będzie użyte, zabija)

0

Tak dla zwały zainstalowałem sobie Pythona 3.4 (ostatni, który wspiera XP), a potem pyinstallera, ale oczywiście nie daje się zainstalować. Jakaś zależność nie styka.

Po użyciu Launch4j (bo nie możemy użyć jpackage jako się trzymamy się prehistorycznych wersji) i Javy 8 (oczywiście 32-bity, bo przeca celujemy w XP) wyszedł mi exe 511KB (ale źródłowy jar ma 450KB, więc wygląda na to, że narzut jest całkiem mały). No i działa bez problemów. Dorzuć do tego jakiegoś Kotlina i będzie można całkiem cywilizowanie kodzić mając kompatybilność z XP.

1

Można rozważyć wykorzystanie Nuitki do skompilowania kodu do pojedynczego pliku wykonywalnego, ale jest to, delikatnie mówiąc, problematyczne przy uwzględnieniu dodatkowych zasobów — typu ikonki, fonty, czy tematy graficzne; które mogą być potrzebne w programach z graficznym interfejsem użytkownika.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1