Nieudana instalacja bibliotek

0

Witam
Pracuje na Pythonie w wersji 3,8.10 32bity.

Potrzebuje zainstalować kilka bibliotek dla swojego zastosowania.Zaaktualizowałem Pip.
Pierwsza biblioteka:

pip install -U scikit-learn

pobiera się zaczyna instalować i na końcu błąd
Załącznik z błędem/

Kolejna biblioteka Tensorflow:

pip install tensorflow

i opcjonalnie

pip install tensorflow==2.4.0
Error:Could not find a version that satisfies the requirment 

tensorflow (from versions: none)
Error: No matching distribution found for tensorflow

Kolejna pytorch:

pip install pytorch

załącznik z błędem

Kolejna biblioteka theano:

pip install theano

Ta biblioteka instaluje się jak scikit-learn i ten sam błąd jak w załączniku scikit-learn.
Inne biblioteki pobierałem bezproblemowo ,ale te przykładowo nie chcą się zainstalować.
Czy mam złą wersję pythona?
Czy ktoś wie czemu biblioteka pobiera się i instaluje po czym na końcu jest jakiś error?

Czemu nie wyszukuje do pobrania biblioteki tensorflow?

Czy jest jaka inna opcja instalacji niż z wiersza poleceń?
Może te biblioteki można dodać ręcznie do pakietu Pythona?

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

0

Możesz zainteresować się Anaconda https://www.anaconda.com/products/distribution, ale osobiście bym raczej poszedł w stronę WSL. O wiele mniej problemów będziesz miał i znajdziesz więcej pomocy w internecie. Windows i programowanie to dla mnie duże nieporozumienie, ale ja jestem dziwny

0

Myślałem ,że to forum jest dla poważnych ludzi ,a tutaj niestety jednemu się nie podoba ,że ktoś używa windowsa ,drugi oszołom ,że ktoś używa starego programu choć nawet nie wie do czego i czy używa ,ale wpis poszedł.
Mam taką prośbę proszę nie wchodzić i pisać jeśli ktoś nie ma nic do dodania na temat ,bo ja nie mam 12 lat i nie chce zarazić się głupotą.

Wracając do tematu czy zmiana wersji Pythona np na 3.7 pomoże rozwiązać w/w problemy?

3

Wygląda to jakby brakowało kompilatora do skompilowania rozszerzeń w C/C++. To przynajmniej wynika z tego "nie można znaleźć vswhere". Próbowałeś zainstalować Microsoft Visual C++ Build Tools (plus restart)?

Ewentualnie to kiedyś jak potrzebowałem na szybko coś użyć w Pythonie a miałem pod ręką tylko Windows to używałem już zbudowanych pakietów ze strony https://www.lfd.uci.edu/~gohlke/pythonlibs/

0

Może pomóc też zainstalowanie Microsoft Visual Studio C++ Redistributables z 2014 lub 2019.

0
Spearhead napisał(a):

Wygląda to jakby brakowało kompilatora do skompilowania rozszerzeń w C/C++. To przynajmniej wynika z tego "nie można znaleźć vswhere". Próbowałeś zainstalować Microsoft Visual C++ Build Tools (plus restart)?

na 99% to nie zadziała. Kompilator zaraz zacznie się pluć, że brakuje mu bibliotek bo w paczce ściągniętej przez pip w kodzie źródłowym na pewno używane są niestandardowe nagłówki.

Można by zainstalować vcpkg i w nim instalować c/c++-owe biblioteki, o które dopomina się pip przy próbie kompilacji ale to droga przez mękę.

Ewentualnie to kiedyś jak potrzebowałem na szybko coś użyć w Pythonie a miałem pod ręką tylko Windows to używałem już zbudowanych pakietów ze strony https://www.lfd.uci.edu/~gohlke/pythonlibs/

+1. bardzo przydatna strona, dawno dodane do zakładek.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1