Połączenie z bazą SQL

0

Witam
Chciałem się połączyć z bazą sql i odczytać zapytaniem sql oto kod:

import mysql.connector

connection = mysql.connector.connect(user='sa',password='haslo3', host='10.9.12.2', database='BAZA1', auth_plugin='mysql_native_password')

query = 'SELECT * FROM GARNEK'

coursor = connection.cursor()
coursor.execute(query)

for row in coursor:
    print(row)

Dostaje:

Traceback (most recent call last):
  File "E:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\mysql\connector\network.py", line 509, in open_connection
    self.sock.connect(sockaddr)
TimeoutError: [WinError 10060] Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie odpowiedziała poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone połączenie nie powiodło się, ponieważ połączony host nie odpowiedział

During handling of the above exception, another exception occurred:

Traceback (most recent call last):
  File "e:\CODE\coscos.py", line 3, in <module>
    connection = mysql.connector.connect(user='sa',password='haslo3', host='10.9.12.2', database='BAZA1', auth_plugin='mysql_native_password')
                 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "E:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\mysql\connector\__init__.py", line 179, in connect
    return MySQLConnection(*args, **kwargs)
           ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "E:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\mysql\connector\connection.py", line 95, in __init__
    self.connect(**kwargs)
  File "E:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\mysql\connector\abstracts.py", line 716, in connect
    self._open_connection()
  File "E:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\mysql\connector\connection.py", line 206, in _open_connection
    self._socket.open_connection()
  File "E:\Program Files\Python311\Lib\site-packages\mysql\connector\network.py", line 511, in open_connection
    raise errors.InterfaceError(
mysql.connector.errors.InterfaceError: 2003: Can't connect to MySQL server on '10.9.12.2:3306' (10060 Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie odpowiedziała poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone połączenie nie powiodło się, ponieważ połączony host nie odpowiedział)

Z tą bazą bez problemu łącze się przez excela jest to baza pewnego programu

Wcześniej próbowałem też w taki sposób:

import pyodbc
cnx = pyodbc.connect('DRIVER={ODBC Driver 17 for SQL Server};SERVER=10.9.12.2;DATABASE=BAZA1;UID=sa;PWD=haslo3')
cursor = cnx.cursor()
query = "SELECT * FROM GARNEK WHERE date = CURDATE()"
cursor.execute(query)
result = cursor.fetchall()
for row in result:
    print(row)
cnx.close()

A tu dostaje:

Traceback (most recent call last):
  File "e:\CODE\pol-baza.py", line 6, in <module>
    cnx = pyodbc.connect('DRIVER={ODBC Driver 17 for SQL Server};SERVER=10.9.12.2;DATABASE=BAZA1;UID=sa;PWD=haslo3')
          ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
pyodbc.InterfaceError: ('IM002', '[IM002] [Microsoft][Menedżer sterowników ODBC] Nie można odnaleźć nazwy źródła danych, a nie ma podanego sterownika domyślnego (0) (SQLDriverConnect)')   

Skoro excel się łączy czy jest jakiś sposób żeby ustalić jaką metodą to robi i wykorzystać to w pythonie?

Proszę o pomoc

1

Pierwsze co to ustal jaką bazę masz. Używasz konwektora do MySql i MSSQL a to dwa różne silniki od dwóch różnych producentów. Sądząc po zapytaniu masz tam już jakieś dane i tabele, czyli łączysz się z jakiegoś programu do tej bazy? Jeśli tak to sprawdź tam wszystkie ustawienia. Zwróć uwagę, że nie podajesz np. portu. Programy dla konkretnego silnika czasem podpowiadają domyślny port np. 3306 dla MySQL

0

A w jaki sposób się łączysz z tym excelem?

0
Dregorio napisał(a):

A w jaki sposób się łączysz z tym excelem?

Dane > Nowe Zapytanie > Z bazy danych > Baza danych programu SQL Server

0
jurek1980 napisał(a):

Pierwsze co to ustal jaką bazę masz. Używasz konwektora do MySql i MSSQL a to dwa różne silniki od dwóch różnych producentów. Sądząc po zapytaniu masz tam już jakieś dane i tabele. Czyli łączysz się z jakiegoś programu do tej bazy? Jeśli tak to sprawdź tam wszystkie ustawienia. Zwróć uwagę, że nie podajesz np. portu. Programy dla konkretnego silnika czarne podpowiadają domyślny port np. 3306 dla MySQL

Microsoft SQL Server 2019 (RTM) - 15.0.2000.5 (X64)

1

a masz zainstalowane: ODBC Driver 17 for SQL Server

0

Baza stoi u Ciebie na komputerze? Skąd masz IP? To hasło i użytkownika masz od jakiegoś administratora? Domyślny port dla tej bazy to 1433 Spróbuj użyć konektora dla MSSQl po IP podając port.
W przypadku MSSQL warto wiedzieć czy serwer używa identyfikacji wbudowanej w Windows czy ma ustawione też by można się podpiąć też przez ręcznie utworzonego użytkownika i hasło (SQL authenication)

0
Panczo napisał(a):

a masz zainstalowane: ODBC Driver 17 for SQL Server

Nie mam, ale skoro excel się łączy to jakiego sterownika używa?

2

Nie mam pojecia, jakiego drivera używa Excel. Ale Czytając dokumentacje:

mamy punkt 3:

Install the Microsoft ODBC Driver for SQL Server on Windows.

Nie siedzę w pythonie, ale mozna też użyć pymssql i wtedy nie trzeba instalować dodatkowych driverów

0
Panczo napisał(a):

Nie mam pojecia, jakiego drivera używa Excel. Ale Czytając dokumentacje:

mamy punkt 3:

Install the Microsoft ODBC Driver for SQL Server on Windows.

Nie siedzę w pythonie, ale mozna też użyć pymssql i wtedy nie trzeba instalować dodatkowych driverów

pymssql dało radę ;)
Dziękuje

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1