Skalowanie JPEG

0

Witam,
mam pytanie,
potrzebuję zrobić tło dla okna, jak wczytuję obraz 1038x678 (taki mam dany) to jak otwieram okno to jest ok ale jak zrobię max okna to tło nie dopasowuje się do okna tylko obraz zostaje "w martwym punkcie" zostawiając puste marginesy po prawej stronie i na dole. Jak zrobić aby jpg automatycznie dopasowywał się do okna? Nie mogę znaleźć w necie odpowiedzi, są tylko info jak zrobić tło. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc :D

0

@progcet98:

Obstawiam, że nawet jak w podsystemie GUI będzie funkcja, to będzie niskiej jakości. Może zmniejszenie dokładnie /2 to będzie jakościowe, a reszta - obstawiam - kiszka.
Milion lat temu używałem wosokojakościowej biblioteki do przewymiarowania obrazów, Image Magick czy coś podobnego, ale to wieki temu.

Linux czy Windows ?

0
ZrobieDobrze napisał(a):

@progcet98:

Obstawiam, że nawet jak w podsystemie GUI będzie funkcja, to będzie niskiej jakości. Może zmniejszenie dokładnie /2 to będzie jakościowe, a reszta - obstawiam - kiszka.
Milion lat temu używałem wosokojakościowej biblioteki do przewymiarowania obrazów, Image Magick czy coś podobnego, ale to wieki temu.

Linux czy Windows ?

Ubuntu, a w takim razie czy da się jakoś zablokować okno Tk aby nie dało się go zoomować, robię apkę i potrzebuję mieć tło na całym oknie więc albo okno 1038x678 na stałe albo dopasowanie tła do okna. muszę użyć Tkinter - mam narzucone przez szefa.

0

@progcet98:

Skalowanie w górę zawsze będzie kiepskie.
Ale mniej złe będzie z profesjonalnej biblioteki, np pochodzącej z ekosystemu GIMP czy coś w tym stylu.

Nie mam świeżej wiedzy

1

czy da się jakoś zablokować okno Tk aby nie dało się go zoomować

import tkinter as tk
from tkinter import ttk

# create the root window
root = tk.Tk()
root.geometry('200x100')
root.resizable(False, False)
root.title('Window resizable')


root.mainloop()
0

Dziękuję za info, za ten kod root.resizable(False, False) udało :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1