Python - ściąganie plików

0

Cześć!

Posiadam tabelkę w excelu(csv), która zawiera adresy url. Każdy z adresów to obrazek, w momencie gdy "odpalę" go w przeglądarce, nie wyświetla mi się żadna strona tylko po prostu pobiera się obrazek. Chciałbym stworzyć program, który przejdzie po tabeli w excelu, odpali każdy link i pobierze obrazki na mój dysk. Mógłbym prosić o jakieś rady jak zacząc? Pozdrawiam!

0

Chciałbym stworzyć program, który przejdzie po tabeli w excelu, odpali każdy link

Wyżej napisałeś, że każdy adres to obrazek; jak program ma "odpalić" obrazek?

1

To nie rozwiązuje mojego problemu

Pokaż jaki Masz problem i jak go próbujesz rozwiązać?

4
import pandas
import requests
data=pandas.read_excel("nazwaplikuexcel.xls")
i=0
for row in data['nazwakolumny1']:
  r=requests.get(row)
  with open("obrazek{}.jpg".format(i), 'wb') as f:
        f.write(r.content)
  i+=1
1

To jest cała tabela? Raczej nie, bo inaczej nie potrzebowałbyś skryptu. W każdym razie pobieranie dużej ilości plików przy użyciu requests może być bardzo powolne. Zainteresuj się aiohttp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1