Problem z zadaniem - Mandelbrot

0

Witam serdecznie, jestem trochę raczkującym studentem jeśli chodzi o Pythona. Mam problem z zadaniem na zajęcia, prowadzący nie chcą mi go wytłumaczyć, więc jeśli ktoś ma ochotę je rozwiązać, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

https://imgur.com/or8FsJY - Link do obrazka z zadaniem, jeśli trzeba to jego treść przepiszę tutaj.

0

To jeden z najprostszych fraktali.
Implementacji zbioru Mandelbrota masz w internecie gotowych do pobrania tak niewyobrażalne ilości do tego w każdym języku, na każdą platformę z optymalizacjami lub bez. Począwszy od kalkulatorów z ekranem graficznym po stacje graficzne SGI. Żeby nie było mamy opisy po polsku, angielsku, niemiecku, rosyjsku, hiszpańsku, węgiersku, portugalsku itp.. itd ...
Trzeba jedynie wykazać minimum inicjatywy i chcieć poszukać.

0
katakrowa napisał(a):

To jeden z najprostszych fraktali.
Implementacji zbioru Mandelbrota masz w internecie gotowych do pobrania tak niewyobrażalne ilości do tego w każdym języku, na każdą platformę z optymalizacjami lub bez. Począwszy od kalkulatorów z ekranem graficznym po stacje graficzne SGI. Żeby nie było mamy opisy po polsku, angielsku, niemiecku, rosyjsku, hiszpańsku, węgiersku, portugalsku itp.. itd ...
Trzeba jedynie wykazać minimum inicjatywy i chcieć poszukać.

Wpadłem na to, wysłałem rozwiązanie z Internetu. Problem w tym, że ci prowadzący chcą mieć to w ten a nie inny sposób. Tego już nie udało mi się znaleźć, no a mówię kiepski jestem, a te zajęcia to był duży błąd z mojej strony i teraz płacę za to.

1

Rozważałeś opcję aby jednak spróbować zrozumieć jak działa ten algorytm?
Poświęć na to kilka godzin to załapiesz - czasem warto czegoś się nauczyć ( szczególnie na studiach ).
Jak załapiesz to napisanie programu po swojemu nie będzie stanowiło problemu. Fakt nie zajmie to 10 minut ale właśnie na tym polega uczenie się.
Jak wcześniej napisałem opracowań tego algorytmu są tak niezliczone ilości, że nikt na forum nic lepszego Ci nie zaoferuje.

Można zacząć od:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_Mandelbrota
https://www.pcworld.pl/porada/Malujemy-fraktal-Mandelbrota,314349.html
http://www.algorytm.org/fraktale/zbior-mandelbrota.html

https://stackoverflow.com/questions/45377971/simple-mandelbrot-set-in-python

0
katakrowa napisał(a):

Rozważałeś opcję aby jednak spróbować zrozumieć jak działa ten algorytm?
Poświęć na to kilka godzin to załapiesz - czasem warto czegoś się nauczyć ( szczególnie na studiach ).
Jak załapiesz to napisanie programu po swojemu nie będzie stanowiło problemu. Fakt nie zajmie to 10 minut ale właśnie na tym polega uczenie się.
Jak wcześniej napisałem opracowań tego algorytmu są tak niezliczone ilości, że nikt na forum nic lepszego Ci nie zaoferuje.

Można zacząć od:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_Mandelbrota
https://www.pcworld.pl/porada/Malujemy-fraktal-Mandelbrota,314349.html
http://www.algorytm.org/fraktale/zbior-mandelbrota.html

https://stackoverflow.com/questions/45377971/simple-mandelbrot-set-in-python

Serio, z całym szacunkiem, nie pisałbym tutaj ani na innych forach, by mi ktoś to zrobił, gdybym na serio tego nie rozumiał. Poświęciłem wiele godzin na to, a raczej zmarnowałem te kilka godzin. Na prawdę, mam masę innych rzeczy do roboty i chcę się skupić na tym, to zadanie przeszkadza mi w tym. Nie chcę poświęcić więcej czasu, gdyby mój kumpel nie był zajęty to zrobiłby mi to zadanie i je wytłumaczył. Wolę na gotowcu analizować problem i wtedy zrozumiem.

0

Wpadłem na coś takiego, wciąż nie działa. Nie mogę ogarnąć z tą listą dokładnie..

import matplotlib.pyplot as plt

def funkcja(c=0j, z=0 + 0j, n_max=100):
for i in range(n_max):
z = z * z + c
if abs(z) > 2.0:
return i
break

k = 600
l = 600

T = 0][0

for i in range(k):
for j in range(l):
T = [(complex(-2 + i * 0.005, -1.5 + j * 0.005))]

plt.imshow(T, cmap="bone")
plt.show()

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1