Django - prosty magazyn cześci

0

Witam mam utworzoną bazę produktów, jednak nie do końca ogarniam bazy danych i nie wiem jak wykonać zarządzane stanami magazynu.
tzn. Mam na chwilę obecna w bazie tabelę Produkty , potrzebuję jeszcze tabele Przyjecie towaru i Wydanie towaru, oraz Magazyn gdzie bedę miał informacje o obecnym stanie,
jednak nie mam pojecia jak to działa jak to ogarnac i jak liczyc dodawac odejmowac stan.

jak pobierać do tabeli magazyn, przyjecie oraz wydanie towary z tabeli produkty
działa tabela przyjęć i wydań
( ja widzę to tak np.kolumny nr.kolejny przyjęcia czy wydania, towarz tabeli produkty, ilość ...
i tak pierwszy wiersz ma na nr.dokumentu 1 , nazwę produktu A i ilość
drugi wiersz taki sam nr dokumentu oraz nazwę produktu B oraz ilość itd.
kolejny wiersz nr dokumentu 2 i dalej produkty i ilości.
Pytanie jak sumować te same produkty w tabeli przyjęcia i tabeli wydania.
praz obliczać różnice dla stanu magazynu.
Jeśli może ktoś to opisać z podaniem przykładów czy też linków będę bardzo wdzięczny

0
pk.gorny napisał(a):

Witam mam utworzoną bazę produktów, jednak nie do końca ogarniam bazy danych i nie wiem jak wykonać zarządzane stanami magazynu.
tzn. Mam na chwilę obecna w bazie tabelę Produkty , potrzebuję jeszcze tabele Przyjecie towaru i Wydanie towaru, oraz Magazyn gdzie bedę miał informacje o obecnym stanie,
jednak nie mam pojecia jak to działa jak to ogarnac i jak liczyc dodawac odejmowac stan.

jak pobierać do tabeli magazyn, przyjecie oraz wydanie towary z tabeli produkty
działa tabela przyjęć i wydań
( ja widzę to tak np.kolumny nr.kolejny przyjęcia czy wydania, towarz tabeli produkty, ilość ...
i tak pierwszy wiersz ma na nr.dokumentu 1 , nazwę produktu A i ilość
drugi wiersz taki sam nr dokumentu oraz nazwę produktu B oraz ilość itd.
kolejny wiersz nr dokumentu 2 i dalej produkty i ilości.
Pytanie jak sumować te same produkty w tabeli przyjęcia i tabeli wydania.
praz obliczać różnice dla stanu magazynu.
Jeśli może ktoś to opisać z podaniem przykładów czy też linków będę bardzo wdzięczny

W Django masz modele. Najprościej będzie jak stworzysz model dla każdej tabeli.
Prawie wszystko o co pytasz, masz napisane w podstawowym tutorialu.
Reszta jest w dokumentacji (pierwsze rozdziały po tutorialu jeśli masz pdf'a).

1
pk.gorny napisał(a):

tzn. Mam na chwilę obecna w bazie tabelę Produkty , potrzebuję jeszcze tabele Przyjecie towaru i Wydanie towaru,

Ja bym powiedział, że potrzebujesz tabeli dokumenty (z typem dokumentu) i pozycje_dokumentow ale co kto woli

oraz Magazyn gdzie bedę miał informacje o obecnym stanie,

ok

jednak nie mam pojecia jak to działa jak to ogarnac i jak liczyc dodawac odejmowac stan.

stan to jest to co weszło minus to co wyszło. Dla WZ to będzie - a dla PZ +, możesz to ogarnąć automatycznie triggerami (pamiętaj, że ktoś może zmienić i usunąć dokument a nie tylko dodać). W najprostszym przypadku, jeśli masz tylko jeden magazyn, jedną jednostkę dla towaru i nie rozróżniasz na nim dostaw będziesz miał jeden wpis dla każdego towaru.

jak pobierać do tabeli magazyn, przyjecie oraz wydanie towary z tabeli produkty

nie mam pojęcia o co pytasz

działa tabela przyjęć i wydań

tu też nie wiem co masz na myśli

( ja widzę to tak np.kolumny nr.kolejny przyjęcia czy wydania, towarz tabeli produkty, ilość ...
i tak pierwszy wiersz ma na nr.dokumentu 1 , nazwę produktu A i ilość
drugi wiersz taki sam nr dokumentu oraz nazwę produktu B oraz ilość itd.
kolejny wiersz nr dokumentu 2 i dalej produkty i ilości.

ja bym jednak proponował inaczej:
towary
PK id
kod
ean
FK jednostka_id
nazwa
opis

dokumenty
PK id
typ
numer
data_wystawienia
FK kontrahent_id

dokumenty_pozycje
PK id
FK dokument_id
FK towar_id
ilosc
FK jednostka_id
cena

magazyn
PK id
Nazwa
FK towar_id
FK jednostka_id
stan

Pytanie jak sumować te same produkty w tabeli przyjęcia i tabeli wydania.

a po co?

praz obliczać różnice dla stanu magazynu.

stan = przyjęte - wydane

0

Hejka dzięki za odpowiedzi pytanie czy obliczenia te wykonać jakimś wyzwalaczem czy jak najlepiej?

0

mysle ze warto najpierw przerobic tutorial i przeczytac jakas ksiazke zeby zaznajomic sie z totalnymi podstawami

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1