Python a tworzenie apek webowych od zera

0

Witam. Czy w pythonie tworzenie appek webowych, bez użycia żadnych FW jest możliwe, jeśli jest, to czy w ogóle, warte stosowania?
W php wiadadomo, tworzymy plik index.php w odpowiednim katalogu xampa i mamy stronę na lokalu.

Chciałbym poznać podstawowe funkcje Pythona, stricte jako języka programowania.
Ogarniam Django, ale chciałem w czystym pythonie coś stworzyć, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być, aby przyniosło realne korzyści w postaci odpowiedniej wiedzy.

Jakie jest wasze zdanie o PyQT ?

0

Podobnie jak w php, nie jest to warte stosowania.

0

Skoro Django jest napisany w pythonie to dlaczego nie miałoby być możliwości napisania strony w pythonie? To tak jakbyś tworzył swój własny framework (no powiedzmy).

Naprawdę odradzam Ci robienie tego, ale jeśli naprawdę chcesz to chyba musisz skorzystać z WSGI.

0
Zimny Wąż napisał(a):

Witam. Czy w pythonie tworzenie appek webowych, bez użycia żadnych FW jest możliwe, jeśli jest, to czy w ogóle, warte stosowania?
W php wiadadomo, tworzymy plik index.php w odpowiednim katalogu xampa i mamy stronę na lokalu.

Chciałbym poznać podstawowe funkcje Pythona, stricte jako języka programowania.
Ogarniam Django, ale chciałem w czystym pythonie coś stworzyć, ale nie mam pomysłu co to mogłoby być, aby przyniosło realne korzyści w postaci odpowiedniej wiedzy.

Jakie jest wasze zdanie o PyQT ?

Na temat frameworków to się nie wypowiem ale na temat PyQt się mogę wypowiedzieć :) Generalnie jest to doskonały wstęp do programowania w Qt C++, ponadto jest to standardowy framework do tworzenia narzędzi we wszystkich studiach animacji na świecie (jak by się komuś marzyło pracować w Weta, ILM albo Dreamworks to znajomość Qt/PySide to nawet nie podstawa).

0

Ponoć łatwiej pisać w Qt 5 i C++ niż pod Pythonem.

0

To zależy, jeśli piszesz np okienko do zapisywania plików w jakiejś aplikacji (np Maya albo 3dsMax) to napisanie tego jako plugin w C++ jest totalnym overkillem.
Generalnie learning path jest taki python->PySide->Qt(C++). Mówię tu tylko o pisaniu narzędzi do software'ów animacyjnych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1