Od zera do Java Bohatera

0

Witam was serdecznie,

trafiłem tutaj gdyż chciałbym nauczyć się programować.
Nie miałem styczności nigdy z programowaniem (poza html5 i css3), dlatego szukam dobrej literatury/kursu na początek.
Docelowo zalezy mi na ogarnięciu JAVY ($$ i pisanie apek mobile).

Czy książka Python. Wprowadzenie. Wydanie IV HELION była dobrym wyborem na początek?

Jeszcze nie otworzyłem książki :)

Dużo osób mówiło żeby zacząć właśnie od pythona. Nie ważne czy ma być to JAVA czy JavaScript czy inny język programowania.

Co o tym myślicie?

0

Od zera do Java Bohatera (...) Czy książka Python. Wprowadzenie. Wydanie IV HELION była dobrym wyborem na początek? XD
http://helion.pl/ksiazki/head-first-java-edycja-polska-rusz-glowa-kathy-sierra-bert-bates,hfjava.htm przeczytaj to. Bez doświadczenia w programowaniu i założeniem $$$ przy innej książce nie wysiedzisz póki co :)

0

Od zera do java bohatera - sam tak nazwałem sobie temat :D

Nie mam doświadczenia, dlatego idę od najłatwiejszych języków.

0

Ja bym na twoim miejscu w celu nauki pobrał darmowego ebooka " Od zera do gier kodera C++" a następnie przepisał go na poradnik języka Javy z nowymi przykładami, coś pod Minecrafta. Najlepiej w standardzie Java 9, nawet nie masz pojęcia ile byś się nauczył i zrobił przy okazji coś pożytecznego dla potomnych :)

11

Zacytuję samego siebie:

Cześć, Mirki.
Dowiedziałem się, że na jeżdżeniu samochodem można zarobić dobre hajsy. Możecie polecić jakiś samochód na początek? Zależy mi, żebym mógł w ciągu roku nauczyć się jeździć tyle, żeby ktoś mnie chciał zatrudnić na Junior Drivera. Myślałem o mercedesie albo tirze, tylko słyszałem, że kierowanie tirem jest trudne więc może coś prostszego na początek. Ale z drugiej strony kierowcy tirów sporo zarabiają to może warto się poświęcić. Zastanawiam się jeszcze nad BMW - paru kolegów nimi jeździ i mają sporo pieniędzy.

Możecie też napisać z jakich książek najlepiej nauczyć się kierować samochód? "Symfonia tira" albo "Thinking in Tico" będzie dobre na początek czy może lepiej jakieś kursy internetowe? Nigdy wcześniej nie jeździłem samochodem, ale bardzo mi się to podoba i jestem strasznie ambitny i zmotywowany.

A może jeszcze coś innego. Napiszcie jaki samochód jest najbardziej przyszłościowy.

0
Mały Samiec napisał(a):

Ja bym na twoim miejscu w celu nauki pobrał darmowego ebooka " Od zera do gier kodera C++"

Mowa o tym : >?
http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf

0
datdata napisał(a):

Zacytuję samego siebie:

Cześć, Mirki.
Dowiedziałem się, że na jeżdżeniu samochodem można zarobić dobre hajsy. Możecie polecić jakiś samochód na początek? Zależy mi, żebym mógł w ciągu roku nauczyć się jeździć tyle, żeby ktoś mnie chciał zatrudnić na Junior Drivera. Myślałem o mercedesie albo tirze, tylko słyszałem, że kierowanie tirem jest trudne więc może coś prostszego na początek. Ale z drugiej strony kierowcy tirów sporo zarabiają to może warto się poświęcić. Zastanawiam się jeszcze nad BMW - paru kolegów nimi jeździć i mają sporo pieniędzy.

Możecie też napisać z jakich książek najlepiej nauczyć się kierować samochód? "Symfonia tira" albo "Thinking in Tico" będzie dobre na początek czy może lepiej jakieś kursy internetowe? Nigdy wcześniej nie jeździłem samochodem, ale bardzo mi się to podoba i jestem strasznie ambitny i zmotywowany.

A może jeszcze coś innego. Napiszcie jaki samochód jest najbardziej przyszłościowy.

No to wbiłeś mnie tym w fotel :( :D
Masz rację, mój temat wygląda identycznie jak to co napisałeś.

Przeczytam pythona (1300stron)i zobaczymy co później :)

0

Docelowo zalezy mi na ogarnięciu JAVY ($$ i pisanie apek mobile).

Biedny chłopak, naczytał się na forum o $$ :( Za rok lub dwa, wróci sfrustrowany i założy temat w stylu: 'pierwsza rozmowa - proponują mi staż za 500'.

1
Czarny Krawiec napisał(a):

Docelowo zalezy mi na ogarnięciu JAVY ($$ i pisanie apek mobile).

Biedny chłopak, naczytał się na forum o $$ :( Za rok lub dwa, wróci sfrustrowany i założy temat w stylu: 'pierwsza rozmowa - proponują mi staż za 500'.

Chyba za 5000 na początek. Na stanowisko Junior Java Developer można już nawet startować po kursie na CodeAcademy.

0

Każdy z Twoim podejściem wraca na forum z pytaniami typu proponują mi staż 500zl, nie moge znalezc pracy, wywalili mnie albo wypalilem sie. Dowiedz sie na czym polega programowanie :P Bo jest to ciągła codzienna nauka do końca życia.

0

@Desu co ty gadasz, przecież dają 5 tysi na rękę za napisanie 'hello world'. A ci co pytają o bezpłatne staże i narzekają na to że kolega spawacz albo gwiazda disco polo za dużo zarabia, to tylko robią sobie jaja.

0

Uderz w stół, a nożyce się odezwą :)

0
Czarny Krawiec napisał(a):

Uderz w stół, a nożyce się odezwą :)

A teraz przeczytaj te komentarze, zamiast siać zamęt i mówić o jakiś spawaczach ..

0

A teraz przeczytaj te komentarze

za dużo ***, za mało sensu
za dużo ON, TEN, TAMTEN, za mało JA

0
Czarny Krawiec napisał(a):

A teraz przeczytaj te komentarze

za dużo ***, za mało sensu
za dużo ON, TEN, TAMTEN, za mało JA

Za mało to ty pewnie zarabiasz, jakbyś poszedł na Java Junior Developer i brał 5 k miesięcznie to byś nie potrzebował się frustrować w internecie.

0

Czarny krawiec, Tobie chyba nie pykło w IT.

Na Juniora w html,css człowiek który ogarnia lekko JS otrzymuje wynagrodzenie 3,5k netto.

PHP + My SQL = 5k. IBM

Ceny we Wrocławiu.
Zależy mi na pracy w korpo, a tam tylko JAVA wchodzi w grę więc nie rozumiem twojego żalu...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1