Autoryzacja w PHP

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-10 15:07
Sedan
0

Witam.Jestem "raczkującym" programistą.Mam następujący problem.Jestem w trakcie tworzenia panelu administracyjnego do sklepu internetowego.Chcę to zabezpieczyć autoryzacją, żeby dostęp do tego miała tylko jedna osoba.Klikajac na odsyłacz Administracja pojawia mi sie okienko autoryzacji, jak podam poprawny nick i haslo to przechodzi mi wszystko na plik autoryzacja.php jak wróce do poprzedniej strony i klikne jeszcze raz na odsyłacz Administracja to samoczynnie bez okienka autoryzacji pzrechodzi mi od razu do strony autoryzacja.php, chodzi mi o to żeby za kazdym razem nawet jak sie poprawnie "zaloguje" i wroce do swojej strony glownej klikajac na odsylacz Administracja, bedzie pojawiac mi sie okienko autoryzacji,po prostu nie chce zeby osoba ktora bedzie w sklepie internetowym,po moim poprawnym zalogowaniu do panelu administracyjnego miala tam wejscie bez pzreszkód bo to okno sie mu nie pojawi.Drugim problemem jest pytanko. Jak po poprawnym zalogowaniu przejsc do strony np: o nazwie administracja.php.Chodzi mi o to ze wtedy gdy podam poprawne dane autoryzacji miec dostep do podanej strony w ktorej bedzie ten panel administracyjny, w przypadku "wklepania" blednych danych pojawi sie strona z napisem "Wprowadzono bledne dane".Jesli ktos wie jak to zrobic prosze o odzew to przesle mu na maila listing pliku autoryzacja.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. :-)

Pozostało 580 znaków

2006-08-10 18:04
0

mam nadzieje, ze nie robisz tego na zlecenie? :-/ Ostatnio poprawiałem (czyt: pisalem od nowa) kilka projektow, zrobionych przez raczkujacych programistow :-|

co do pytania 1: uzyj sesji
pytanie 2: if (jak uzywac znajdziesz w kazdym kursie PHP) + header('Location: admin.php');

i pytanie ode mnie: oczywiscie zrobiles zabezpieczenie, zeby ktos sam sobie nie wpisal w przegladarce /admin.php? :>


Pozostało 580 znaków

2006-08-18 13:07
0
tomkiewicz napisał(a)

header('Location: admin.php');

Można też użyć header("refresh: 0;URL=admin.php");
W ten sposób zamiast liczby 0 podaje się czas opóźnienia


Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0