[PHP] autoryzacja

0

Hej, mam maly problem:
Autoryzacja polega na sprawdzeniu
$_SERVER['PHP_AUTH_USER'] i $_SERVER['PHP_AUTH_PW'], w tym momencie jak nie jestem autoryzowany to pojawia sie okno z prozba o teze autoryzacje. I tu wlasnie jeste problem, jak jastem autoryzowany to dobrze, a jak nie to tez dobrze, chodzi mi TYLKO o sprawdzenie czy ktos sie WCZESNIEJ autoryzowal, a jak nie to zeby nie wyskakiwalo okienka z prosba o autoryzacja.
Ma ktos jakiegos pomysla??

PS: nie moge uzywac sesii do przechowania informacji [!!!][!!!]

/////////////////////////////////////////////////////////
Male sprostowanie, ktorego nikt nie dal :P
Po kolejnych testach okazalo sie ze samo sprawdzenie wartosci

$_SERVER['PHP_AUTH_USER']

nie powodowalo wyskakiwania okna z prozba o autoryzacje :) dopiero wyslanie naglowka header('WWW-Authenticate: Basic realm="Tajna strefa"');

 Lecz co dziwnego sie dzieje:
Jak klikniesz Ok, to nie zostanie wywolany blok instrukcji ponizej !! W jakis dziwny sposob zostaje on przerwany, i kod poza { }
Dokladnie nie wyczailem jak to jest, w kazdym razie dziwne jest to ze jak jak napisalem ze 
```php
$_SERVER['PHP_AUTH_USER']

wywoluje to okno, to nikt mnie nie poprawil :P

0

mozna zamiast takiej autoryzacji, wrzucic do katalogu z dana strona odpowiedni plik .htaccess czy jak sie one tam zwa

0
angus napisał(a)

mozna zamiast takiej autoryzacji, wrzucic do katalogu z dana strona odpowiedni plik .htaccess czy jak sie one tam zwa

Przy wrzuceniu takiego pliku takze przeprowadzana jest autoryzacja basic (najczesciej taka), ale i tak zostanie wyswietlone okienko z prozba o autoryzacje.
poza tym aby pliki .htaccess dzialaly poprawnie trzeba odpowiednio skonfigurowac serwer, a ten na ktorym pracuje ma te pliki wylaczone :(

0

mozesz dac jakas zmienna i przerzucac ja pomiedzy stronami przez POST

0

tez nie bardzo, chodzi o to ze mam plik download.php i tam mam sprawdzac czy ktos sie zalogowal czy nie, i zapisywac do bazy info o tym jaki uzytkownik plik sciagnal, lub null jak gosc sie nie autoryzowal wczesniej. Nie moge stosowac sesji bo sesja i naglowki plikowe sie nie lubia :| (czesem wychodza bledy), nie moge przekazywac postem informacji, bo do tego pliku ma byc zwykly link, wiec jak juz to getem, a tu z koleii wystarczylo by podac inny id uzytkownnika i zapisuje sie na konto innego kolesia [sciana]

0

a cookiesy?? W nich mógłbyś przechowywać informacje o tym czy ktoś jest zalogowany czy nie...

0
angel2953 napisał(a)

a cookiesy?? W nich mógłbyś przechowywać informacje o tym czy ktoś jest zalogowany czy nie...

Hmmm, tylko klopoty z sesja i naglowkami do plikow wlasnie chyba sa spowodowane przez cookisy :(
BTW: Zreszta co za problem podmienic cookisa i wstawic inny id uzytkownika :P

Bardziej chodzi mi o mozliwosc sprawdzenia phpem, tak zeby uzytkownik nie mogl w to ingerowac (cookie, post, get).
Moze jakies naglowki HTML??Mi sie juz pomysly dawno sknczyly :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1