[php] Jak zrobic mozliwosc wyboru szablonu strony ?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-04-16 23:23
wwww2
0

Witam wszystkich. Dziekuje ze zechcielićie tu zajrzeć.
Część z Was zapewne z ciekawości czy przedmówca podał dobry
pomysł i czy możecie coś dodać od siebie. To miłe, że internauci
przestrzegaja pewnych zasad, że sobie pomagaja. Bez WAS
nie wyobrażam sobie programowania. Nie chodzi o to, że ktoś ma za mnie
napisać kod, ale o pewne spojrzenie na sprawe z innej perspektywy i porade :]
Zatem na wstępie dziekuje Wam za pomoc a teraz przechodze do mojego pytania:

Mam strone ktroa jest jedynym szablonem czyli:
index.php
strona jest generowana z bazy danych czyli:
index.php?txt=powitanie
index.php?txt=kontakt
itd. Teraz na dole chcialbym zrobic takie guziczki z kolorami
czerwony, niebieski, rozowy, zielony, czarny itd
Jak teraz rozwiazac sprawe zeby po wyborze guziczka strona przybierala
inny szablon kolor? ze np daje katalog SKIN i wtedy jak ktos kliknie czerwony
to ze pobiera obrazki ze SKIN/RED a jak wcisne niebieski to SKIN/BLUE zeby dodawal ten przerostek do zmiennej $skin = SKIN/BLUE i wtedy przed kazdym obrazkiem doda mi ten ciag znakow. a calość dac do zmiennej sesyjnej?
czy dobrze mysle? czy dac to tez mozna do cookiesa ? zeby zawsze (wiecie) pamietal ostatni wybor?

prosze o porade i podpowiedz jak to zrobic?

Czy warto robic inny np index2.php jesli chcialbym nieco inny uklad strony?

Pozostało 580 znaków

2006-04-16 23:55
0

Jeśli masz oddzieloną warstwę prezentacyjną od treści, wydaje mi się, że wystarczy wczytać na początku inny arkusz styli...
Trzeba by zrobić sprawdzanie cookies na początku strony i po odczytaniu wartości dać odpowiedni styl, gdzie zapisany będzie układ i kolorystyka stron.
Fajny <ort>artykół</ort> na ten temat znajdziesz na stronie http://www.alistapart.com/stories/alternate/ - może się przyda.


grizzly3

Pozostało 580 znaków

2006-04-17 09:11
0

Tu nie ma nad czym sie zastanawiac imo :)

Poza tym osobiscie kazdy skrypt (no, procz tych malutkich) opieram na smarty i bardzo je polecam.


Pozostało 580 znaków

2006-04-17 20:09
0

Co do zapisywania kolorystyki - polecam cookiesy - od tego są. Zmienne sesyjne służą do przechowywania danych, które nie mogą trafić do klienta (albo są do tego za duże, by się to opłacało. Tylko jedna ważna sprawa - zawsze sprawdzaj, co tam jest - inaczej spreparowanie odpowiedniego cookies'a (banalna operacja, szczególnie pod Operą, gdzie można dowolnie modyfikować ciastka bez żadnych dodatkowych narzędzi) może stać się groźne dla bezpieczeństwa serwera. No i oczywiście do tego dochodzi fakt, że najlepiej jest, jak różne wyglądy opierają się na stylu CSS. Przy odpowiednim przygotowaniu strony, to zdecydowanie wystarczy. Jeśli jednak nie, to można zastosować XSLT. Osobiście preferuję to rozwiązanie w porównaniu do Smarty, choć jest to subiektywna opinia.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0