[php] Jak zrobic format daty ?

0

musze mic pole w formularzu do zapisu daty
ale musi ono wygladac tak

rrrr-mm-dd jak sprawdzic czy na odpowiednich miejscach saa cyfry i kreski ?

0
if (preg_match("/^[0-9]{4}-[0-9]{2}-[0-9]{2}$/", $data)) {/*OK*/} else {/*Wrong!*/}

zamiast <font color="blue">[0-9]</span> można użyć <font color="blue">\d</span>

0

a co daje /d

??? dzieki za kod probowalem ta funkcje zrozumiec ale chyba mi jescze brakuje :)

0
niuuuchc napisał(a)

a co daje /d
hmm... nie mam pojęcia, ale \d to to samo co [0-9] - czyli cyfra

0

Jeśli chcesz wiedzieć co to jest np. \d to polecam lekturę Leksykonu Wyrażeń Regularnych ( w przystępnej cenie 9,90zł). Tam jest dział o zakresach i wyrażeniach typu \d i inne.

0

place abonament za internet :) to szkoda mi na ksiazke /d to dziesietne :)
hehe.

0
vegat napisał(a)

w przystępnej cenie 9,90zł
ło matko... w necie sią dziesiątki bardzo przystępnych opisów za darmo, więc po co płacić za książkę, w której nawet nie ma Ctrl+F :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1